Малко над една трета от македонските избиратели излязоха да гласуват днес на референдума, съобщи преди минути Държавната избирателна комисия в страната.

Днес те бяха питани дали одобряват споразумението с Гърция, което разрешава дългогодишния спор за името на страната и отваря пътя на Македония към ЕС и НАТО. Условието в него е страната да бъде прекръстена на "Република Северна Македония".

При 92,06% от обработените гласове активността е само 34,1%. Това означава, че референдумът нe е валиден, тъй като не са гласували поне 50% от избирателите. В този случай трябваше да бъде приет от парламента на страната, както е и по българския закон. Това народно допитване обаче бе консултативно, така че въпросът ще отиде на разглеждане в македонския парламент.

По всяка вероятност близо две трети от гласуващите са подкрепили споразумението, но това не е достатъчно.

Очаква се изказване на премиерът Зоран Заев, който заяви преди вота, че ако референдумът се провали, ще подаде оставка.

1,8 млн. души в Македония имат право на глас. На последните избори за парламент през 2016 г. излязоха над 66% от тях, но на по-скорошните местни избори бяха едва 27%. 

Сравнение на избирателната активност днес с последните два вота.

Заев и неговите депутати цял ден окуражаваха хората да гласуват, но видно - безуспешно. Опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ пък поведе бойкота.

Премиерът Зоран Заев, след като подаде гласа си на референдума.

Министър-председателят на страната гласува в Струмица и призова съгражданите си да излязат масово да дадат гласа си.

"Днес македонците решават съдбата на нашата страна. Приканвам всички да излязат и да вземат това сериозно решение за бъдещето на страната ни, за идните поколения", каза той.