Бившият британски министър на външните работи Борис Джонсън определи плана на премиерката Тереза Мей за напускането на ЕС като нелеп, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че с това свое изказване Джонсън е разпалил напрежението на фона на започващия днес конгрес на управляващата във Великобритания Консервативна партия.

Бившият британски външен министър заяви пред в."Сънди таймс", че планът на премиера за Брекзита няма да проработи, особено предложенията, които изискват Великобритания и ЕС да си налагат взаимно мита.

Според Джонсън планът на Мей е "напълно абсурден". 

Планът предвижда Великобритания да остане част от единния европейски пазар за стоки, но да има собствени разпоредби, отнасящи се до услугите и да сключва споразумения за свободна търговия с трети страни. Европейските лидери отхвърлиха тази идея, като казаха, че Великобритания иска да има ползите от членството без обаче да поема отговорностите, свързани с него. 

Днес Мей поиска от консерваторите да обединят усилия за постигане на добро споразумение за излизане от ЕС и отново обяви "Планът от Чекърс" за добро решение. Бившият Брекзит-министър Дейвид Дейвис пък каза, че има 80-90% шанс за споразумение, но не и с нейния план.