Част от оркестрантите в Държавна опера – Стара Загора планират да излязат на протест срещу ниските си заплати. Митингът ще бъде на 1 октомври, Международния ден на музиката. 

Исканията си оркестрантите са изпратили в подписка до директора Огнян Драганов. Те настояват възнаграждението им да бъде повишено на 750 лв., при средната заплата на музикант в оркестъра в момента 675,25 лв.*

Намерението за протест на оркестрантите от Старозагорската опера получи подкрепата на Радиосдружението към КТ „Подкрепа“, което излезе с позиция. В нея се казва, че въпросът „петни имиджа на страната ни“.

„Безпокои ни фактът, че за пореден път музикални дейци са принудени чрез протест да привлекат вниманието на отговорните институции, които показват тотално неразбиране на функциите и задачите на музикалните изпълнители – гласи официалното изявление на Радиосдружението „Подкрепа“. – Буди недоумение политиката на държавата, която системно неглижира културните институции и ги оставя да съществуват на ръба на оцеляването.

Трябва ли да напомняме, че културата е в основата на европейските ценности и като страна – член на ЕС, България е задължена да следва линията на останалите европейски страни в това отношение.

Използваме случая да припомним, че музикантите в БНР също взимат едни от най-ниските възнаграждения в Европа, като средната заплата е 660 лв., а минималната сред тях е 570 лв., което е близо до минималната за страната – 510 лв. и в пъти по-малко от заплащането на колегите им в Софийската филхармония и Операта.

Явно е, че търпението на музикантите е изчерпано, заради продължилата с години унизителна ситуация, в която са поставени.“

Позицията е подписана от Дарина Григорова, председател на Радиосдружение „Подкрепа“.

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов заяви пред „Площад Славейков“, че е получил уверението на част от музикантите, че протест няма да има – такова изразили пред него концерт-майсторката Паулина Захариева и първият тромбонист Стилиян Митев. Оркестърът в Операта е от 62-ма души, 48 от тях са на пълен щат.

По думите на Драганов, проблемът със заплащането е провокиран след назначаването на деветима чужденци в оркестъра. След конкурс някои от тях печелят ключови позиции в оркестъра – рускиня, например, е една от тримата концерт-майстори при цигулките, украинец е един от концерт-майсторите при виолончелите, двама японци са спечелили места при тромпетите и флейтите, американка – при корнистите. Възнаграждението на чужденците в оркестъра е от 350 до 450 евро месечно, плюс 250 лв. за квартира. То е далеч по-ниско от заплатите, които биха взимали в състави в Европа – но е малко по-високо от това на колегите им.

И докато чужденците в оркестъра са малко, артисти от чужди държави доминират в балетния състав на Старозагорската опера – сред тях има французи, испанци, италианци, австралийци, японци, двама албанци… Около 70% от балета са чужденци, постъпили след конкурс.

Новият сезон в Старозагорската опера ще бъде открит на 1 октомври със спектакъл на танцовата драма „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов. Директорът Огнян Драганов в момента ползва платен годишен отпуск и е в Тимишоара, Румъния, където поставя операта „Любовен еликсир“ от Доницети. Премиерата на спектакъла е на 30 септември.

Площад Славейков