Люис Хамилтън ("Мерцедес") спечели Гран При на Русия от Формула 1 и вече натрупа 50 точки аванс пред Себастиан Фетел ("Ферари") в битката а титлата. Надпреварата в Сочи ще се запомни с това, че нареждане от бокса принуди потенциалния победител Валтери Ботас да отстъпи на Хамилтън. Направи го лично босът на тима на "сребърните стрели" Тото Волф.

На старта първи потегли Ботас, следван от Люис, който удържа атаките на третия Себастиан Фетел.

Интересно стана в 14-ата обиколка, когато Хамилтън влезе в бокса за смяна на гуми, но при излизането бе изпреварен от големия си опонент. Не мина много обаче и англичанинът отново мина пред германеца - от втория опит. Двамата едва не се удариха, а маневрата на шампиона бе разследвана от стюардите. В крайна сметка те прецениха, че правилата не са нарушени.

В тази част от състезанието лидер бе Макс Верстапен ("Ред Бул") - той единствен не бе сменявал гуми. В 25-ия тур Волф нареди на Ботас да пропусне пред себе си Хамилтън и финландецът го направи. След края на състезанието видимо беше разочарован, като преди това попита по радиото дали ще има нова смяна на позициите. Отговорът бе отрицателен с нещо като опит за извинение от страна на Тото Волф.

Десет обиколки преди края Верстапен влезе за смяна и при връщането си на пистата излезе пети - след пилотите на "Мерцедес" и "Ферари". А Хамилтън поведе и без проблеми удържа аванса си. Руският президент Владимир Путин проследи надпреварата и традиционно награди призьорите.

До края остават пет състезания, всиките извън Европа. Идната неделя е Гран При на Япония.