На унищожителна критика подложи финансовият министър в правителството на Иван Костов - Муравей Радев, идеите и на власт, и на опозиция за намаляване на ДДС за хляба, за работа на търговските вериги без печалба и за таван на надценката за "социална кошница" с храни. Тези призиви идват на фона на поредното поскъпване на цената на природния газ, а в случая с хляба - и на пшеницата.

Радев се спря тази сутрин в ефира на бТВ и върху трите предложения - на БСП, на земеделското министерство и на вицепремиера Красимир Каракачанов. 

На въпрос възможно ли е въвеждането на потребителска кошница и ограничаване на печалбите на търговците, отвърна:

"Всичко е възможно, въпросът е каква беля - по-голяма или по-малка, ще стори подобно действие, ако изобщо се случи. Ако се случи, ще стане много голяма беля, защото това ще ликвидира конкуренцията, а тя е основен източник на запазване на ниски нива на цените."

Според Муравей Радев не е изключено в тези предложения да има известна доза мисъл в перспектива - за предстоящите догодина два вида избори - за Европейски парламент и местни.

"Много ми се иска да не е популистки ход, въпреки че следващата година има два вида избори. Ако тези автори на предложения наистина искат да помогнат искрено, бих им напомнил, че пътят към ада е осеян с добри намерения", посочи той.

И разгледа трите предложения поотделно.

На БСП:

"БСП иска да намалява ДДС на хляба от 20 на 5 процента. Това е много вредно и опасно предложение, защото след хляба идва сиренето, после месото, лекарствата, детските храни - събаря се бюджетът и държавата изпада в криза - това ще се случи."

На Министерството на земеделието и храните:

"Второто предложение - на земеделския министър Румен Порожанов. Той пък обикаля по големите вериги да ги кандърдисва да работят без печалба (за хляба). Ами те и да му обещаят, това ми се струва наивно, да не кажа детинско. Те могат да му обещаят, но какво пречи да разхвърлят "спестената" сума върху други стоки и без да я усетим, пак да я платим. Това не е възможно, защото печалбата става ясна чак в края на годината, когато всички разходи бъдат вече изяснени - а има и разходи, които чак тогава се включват. Търговецът купува хляба за един лев, продава го за 1,30 лева - колко е печалбата? Не са 30 стотинки - защото една част от тях отиват за разходи, които ще знаем в края на годината какви са. Какво да му "заковем" на търговеца!? Какво? - На босия цървулите!"

На вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов:

"Още по-лошо е предложението на вицепремиера Красимир Каракачанов. Той пък иска цяла кошница да сложи и да фиксира цените чрез печалбата. Определен процент печалба върху кое бе, Краси? Върху себестойността ли - че тя е известна в края на годината. На моя приятел Каракачанов ще му кажа следното: Краси, не е това начинът. Няма да постигнете нищо. Защо? Защото в стопанската дейност има поне 300 сравнително почтени начина да раздуеш разходите и да смачкаш печалбата и да влезеш в този норматив. Освен това никога досега, когато държавата е правила такива експерименти, никога не е ставало добро!"

След което Муравей Радев се обърна към камерата, за да затвърди и персонализира посланието си към вицепремиера и лидер на ВМРО:

"Краси, спомни си, '95-а година двамата с теб бяхме в парламента. Помниш ли тогава как правителството на БСП с министър-председател Жан Виденов фиксира цените на половината стоки и услуги в България. Какво стана? Следващата година България катастрофира. Ако искате цените да бъдат ниски, има само един начин - да разчисти пътя от всички пречки пред конкуренцията. Има ли конкуренция, цените не шават, те заспиват."

Според финансовия министър на Костов у нас битуват "два устойчиви мита". "Първият е, че в резултат на поскъпването на газа всички стоки ще поскъпнат рязко. Вторият е, че българина го чака голямо обедняване", посочи той.

"Поскъпване на цените на база увеличаване на тези на природния газ е само при онези, които потребяват този газ. Те са сравнително ограничен кръг - топлофикации и хората, които се отопляват на газ, както и икономиката, която ползва газта за гориво, суровина и пр. Спекулантът може и да го направи, но много бързо ще върне цените. Стоковият пазар е много добре уреден и там конкуренцията е жестока.

Когато доходите растат в по-голям темп от увеличението на цените, няма как да обеднееш. Инфлацията е 3,5%. Можеш да обеднееш, ако си мързелив, ако си загубиш работата, ако си стоиш вкъщи, щракаш с пръсти и чакаш социални помощи", разбива тези два мита Муравей Радев.