Дали не може да се променят така правилата на ВСС, че председател на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите да е винаги член на съвета. Тази наглед неатрактивна точка скара жестоко днес членовете на Съвета, доведе до тежки реплики за "поети ангажименти" и подозрително единодушие сред партийната квота от всички цветове.

Къде е проблемът?

Най-просто казано 19-членната КАК е едно от безспорните постижения на съдийското самоуправление, част от т. нар. съдебна реформа, след като в нея безпрецедентно влязоха и редови магистрати - които не са членове на Съвета.

Преди това кариерното издигане "на тъмно" без аргументи, което е и лост за влияния в цялата съдебна система, бе една от солидните критики на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК към ВСС. За капак в Закона за съдебната власт ясно е вписано, че "всяка комисия избира председател между членовете си" (чл. 37 ал. 3). В момента в КАК съотношението е 13 "обикновени" съдии срещу 6 членове на ВСС, а председател е Бонка Дечева - от първата група.

В тази ситуация Даниела Марчева (член на съвета от политическата квота на БСП) внесе предложение правилникът на Съдийската колегия да се измени така, че председател на комсията да е само изборен член на Съвета.

Тя нарече Комисията "институционален Франкенщайн на съдийското самоуправление". И се мотивира, че комисията не работела.

Показателно, опонираха ѝ само членове, избрани в Съвета от съдийската квота, при това само върховни съдии. Красимир Шекерджиев отбеляза, че това, което правят, е "малко неприлично", а пък разпоредбата на закона - че комисията сама избира председателя си, "е толкова ясна, че чак ме е срам да я коментирам".

Той допълни, че да се ореже правото на другите съдии в комисията да са председатели, е толкова дискриминационно, колкото, ако ги посочат по пол, по ръст или по цвят на косата.

"Не знам какви ангажименти сте поемали като член на политическата квота", обърна се Лозан Панов към Марчева.

Той я доядоса, че думите ѝ за "политически важни решения" на Комисията изобщо няма да ги коментира. И че не може с въвеждане на специални условия да нарушават Закона за съдебната власт.

На това тя с разтреперан глас обяви, че членове на Съвета има избрани не само от съдиите, а и от "обществото", т. е. от парламента, и че думите му са манипулации и внушения и че "искрено се е засегнала".

Марчева бе бурно подкрепена и от другия член от БСП - Драгомир Кояджиков, който извади статистика, че през 2014 - 2015 г. са провеждани по 800 атестации годишно, а в последните години (т.е. - откакто има КАК), те спадат на около 300.

Нищо че тогава нормативната база е била друга и че именно тогавашната дейност е дадена за пример като "лоша практика"...

Освен това никой от тях не отговори на задавания многократно въпрос: как поставянето на председател на комисията само от членовете на ВСС точно ще промени работата и ще повиши ефективността  ѝ. А пък Лозан Панов пряко каза, че ако на масата седи някой, който иска да я оглави, по-добре да си кажат.

И той, и Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева се обединиха, че и сега няма пречка пълният състав на комисията да си избере председател от ВСС. Но останалото би било ограничение.

Боряна Димитрова и Вероника Имова заявиха, че подкрепят напълно "мотивационната част" на изказването на вносителката Даниела Марчева. Но все пак не бива да дописват закона. Така се роди дори идея вътре в самата комисия да се направи договорка - председателят априори да е редовен член на Съвета.

Така екзотичната идея срещу "Франкещайн" на самоуправлението все пак катастрофира и не бе одобрена.

"За" гласуваха единствено двамата от квотата на БСП - Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков, плюс представителя на "патриотите" Боян Новански.

Клуб Z  напомня, че участието в комисии вече не се заплаща на членовете на ВСС.