Един от заподозрените за отравянето на двойния агент Сергей Скипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри е Руслан Боширов, който бе разконспириран като полковника от ГРУ Анатолий Чепига. Въпреки че от Кремъл твърдят, че Путин не е награждавал такъв човек, разследване на “Новая газета” разкри, че Чепига е станал герой за действия при анексирането на Крим и при бягството от Украйна на проруския украински президент Виктор Янукович. 

Пред изданието осведомен източник, пожелал анонимност, твърди, че Чепига е получил високото звание “Герой на Русия” заради дейността му в Крим. Името му е изписано на паметна плоча редом с тези и на други випускници на Далекоизточната висша общовойскова командна школа в Благовещенск – една от най-елитните руски школи за подготовка на офицери от морската пехота и спецчастите.

Боширов/Чепига като "турист" във Великобритания.

Впоследствие Чепига получава званието “Герой на Русия” по силата на засекретен президентски указ за заслуги в Крим. По това време той е с чин подполковник. С какво конкретно се е занимавал в Крим, информаторът на “Новая газета” не знаел с точност, макар да е бил в едно подразделение с него.

Изданието обаче е открило други трима, служили заедно с Чепига. Един от тях потвърдил самоличността на “туриста от Солсбъри”. Той е заявил, че Боширов, с когото е разговаряла главната редакторка на “Русия днес” Маргарита Симонян, всъщност е Анатолий Чепига. Той бил с променена външност в сравнение с времето, когато преди петнайдесетина години заедно са служили в 282-ри отряд със специално предназначение, дислоциран в Матвеевка, предградие на Хабаровск. Гласът на Толя (Анатолий) обаче не можел да се сбърка, звучал като преди.

Другите събеседници на “Новая газета”, също служили в 282-ри отряд на спецзвеното, не били уверени, че Боширов и Чепига са един и същ човек, но и признали, че не са виждали Чепига от 2006 г. Точно тогава той получил чин капитан и са го преместили на служба в Москва.

Един от свидетелите, назован с псевдоним “Новой”, разказва:

“След като Чепига завърши школата, е бил изпратен на стаж в 14-а бригада на спецназа в Усурийск. Щабът на бригадата го е препоръчал за направление в Хабаровск, в нашия отряд, където беше назначен за командир на разузнавателна група.”

Според свидетеля Чепига е бил роднина на “едра риба” в администрацията на Хабаровския край. Точно той е издействал изпращането на Толя от Усурийск в Хабаровск. Смятали Чепига за връзкар. Дори командирът на отряда полковник Виталий Берников, още през 2004 г. доверено лице и приближен на Путин, разговарял с Чепига изключително любезно.

Свидетелите на “Новая газета” назовали три ключови спецоперации в Крим през февруари 2014 г.: превземане сградата на Министерския съвет, на летището Белбег и разоръжаване на бригадата от морската пехота на украинската армия във Феодосия. И трите операции са извършени без кръвопролития, заради което Чепига е удостоен със званието “Герой на Русия”.

По данни на събеседниците след приключването на мисията си в Крим Анатолий Чепига постъпва във Военната академия на Министерството на отбраната - през лятото на 2014 г.

Чепига участва и в евакуацията на Виктор Янукович

По данни на центъра “Досие” през февруари 2014 г. Анатолий Чепига е участвал в евакуацията от Украйна в Русия на тогавашния украински президент Виктор Янукович, който избяга в Русия с огромно количество валута и ценности. По време на евакуацията на Янукович Чепига е бил в състава на Силите за специални операции (ССО) на Министерството на отбраната и точно поради това е получил званието "Герой на Русия".

Наред с това авторът на разследването на центъра "Досие" Сергей Канев изяснява, че през 2009 г. майорът от 14-а бригада със специално предназначение към ГРУ (Главно разузнавателно управление- б. р.) Чепига е изпратен в Москва. Там е слушал лекции в Трети факултет на Военно-дипломатическата академия, наричана конспиративно "Консерватория". Пребивавал е и три пъти в Чечня.

По данни на Канев Чепига е женен за Галина Никифоровна, впоследствие Чепига, която е работела като доброволка в отряда за специално предназначение в Хабаровския край.

Чепига, съпругата му и синът им се настанили в общежитието на руския Държавен университет по хуманитарни науки, след като Чепига се представил като студент. Впоследствие му издават нов паспорт на името на таджикистанеца Руслан Боширов.

Що се отнася до втория предполагаем отровител на Скрипал и дъщеря му Александър Петров, от "Досие" са разкрили само, че през 2011 г. с нов паспорт е закупил автомобил шевролет, а след 6 години го е продал. Новият собственик на автомобила, който живее в Солнечногорски-2, където е централата на ГРУ "Сенеж", е потвърдил, че е закупил шевролета от Петров, но не се е срещал лично с него, тъй като неочквано се е разболял. Сделката е била осъществена чрез доверено лице на Петров.

Бившият полковник от ГРУ, 66-годишният Сергей Скрипал с присъда в Русия за шпионаж в полза на Великабритания, както и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха отровени на 4 март с невропаралитичното бойно вещество "Новичок". По данни на Великобритания Петров и Боширов са намазали с отровата дръжката на входната врата на дома Скрипал.

Лондон официално обвини Москва за отровителството, Русия категорично отхвърля обвинението.

След продължително болнично лечение, сега пострадалите се намират на неизвестно място и живеят под охрана.

Владимир Путин обяви, че Петров и Боширов са обикновени граждани и ги призова да разкажат за себе си пред медиите. Още на другия ден те дадоха интервю на главната редакторка на "Русия днес" Маргарита Симонян, заявявайки, че никого не са отравяли, нямали у себе си новичок, а в Солсбъри пристигнали като туристи.

Средата на септември изданието "The Insider" разпространи информация относно копия на служебни документи на руската Федерална миграционна служба. Сред тях са изявления на Александър Петров, от които можело да се заключи, че е напълно възможно да е съпричастен към тайните служби.

Според същото издание Руслан Боширов всъщност е 39-годишният полковник от ГРУ Анатолий Чепига, на когото през декември 2014 г. Владимир Путин присъжда званието "Герой на Русия".