Ремонтът на центъра на София бе подложен на унищожителни критики в момента, в който бяха премахнати защитните заграждения и новата визия на улиците и трамвайните трасета лъсна в цялата й прелест. Във фейсбук групите на "Спаси София" и "Безумията в София" качеството на реновацията се коментира - от паветата, през неравностите, до шахтите. Недоволството придоби такива размери, че се наложи кметът Йорданка Фандъкова да влезе в обяснителен режим - чрез своя профил в социалната мрежа.

"С премахването на огражденията по част от ул. "Граф Игнатиев", софиянци получиха възможността да се "полюбуват" на резултатите от дългоочаквания ремонт на една от най-емблематичните софийски улици. Ремонт, струващ 22 милиона. Не сме изненадани, че повечето от коментиращите са потресени от видяното. Това са посочените от кмета Йорданка Фандъкова "съчетания" и "красоти", заради които ремонтът се бави с повече от месец: дупки вместо фуги, хлътвания и пропадани...", коментират от "Спаси София".

И прилагат снимков материал:

Ето и още снимки (от "Безумията в София"):

В отговора си Фандъкова подчертава, че ремонтните дейности все още не са приключили. И описва какво предстои да се направи:

"Ремонтните дейности по ул. "Граф Игнатиев" не са завършили в нито една от 11-те зони, на които е разделен обектът. На 29 септември строителната ограда от ул. "Алабин" е преместена до пл. "Гарибалди", за да се освободи пространство за свободно пешеходно преминаване, докато се изчаква доставката на специална смес за фугиране покрай релсовия път. В сряда, 3 октомври, строителната ограда, ще бъде възстановена, защото започва фугиране, което се прави с гореща смес. Освен това в участъка предстои отстраняване на описани от надзора дефекти. 

При пл. "Гарибалди" се изпълняват гранитни настилки в зоната на площада, при релсовия път и кръстовището. В участъка от пл. „Гарибалди“ до пл. „Славейков“ се извършва демонтаж на тротоарните настилки, като е започнало и полагането на новите. 

Във всички изброени участъци релсовият път е готов, напълно завършен е и при пл. "Славейков", където се полагат гранитни настилки. По цялото протежение на ул. "Граф Игнатиев" се полагат нови трамвайни релси, които са първите в София обемно-закалени и монтирани по специален начин, който осигурява шумо и виброизолация. Производител на релсите е "Фьост Алпине" Австрия, една от най-големите компании в този сектор.

По ул. "Солунска" са монтирани осветителните тела и предстои второто фугиране на настилката, съгласно технологията. В участъка от ул. "Г. С. Раковски" до ул. "6-и септември" се извършва нареждане на настилки, релсовият път там също е напълно завършен. 

В зоната около църквата "Свети Седмочисленици" вече са положени около 80% от всички настилки и предстои фугиране. В зоната активно се работи и по релсовия път, като се очаква до две седмици да бъде завършен напълно и да започне полагането на гранитните настилки. 

От ул. "Шишман" до бул. "Васил Левски" предстои демонтаж на тротоарната настилка, а до седмица релсовият път ще е напълно готов. 

В последната зона – от бул. "Васил Левски" до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ се изпълняват настилки, а релсовият път е завършен.

На обекта работят различни екипи, между 190 и 200 човека всеки ден."