Бившият полковник от руското военно разузнаване (ГРУ) Сергей Скрипал, отровен с химичен агент, е предал на британското разузнаване информация за корупционна схема през 90-те години, която води до бившия шеф на Федералната служба за сигурност и настоящ секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Това се посочва в книгата на журналиста от британската обществена медия BBC Марк Ърбан, който от 30 години пише за службите за сигурност, съобщава The New York Times. Част от книгата е базирана на 10-часовите разговори между Скрипал и Ърбан, както и на интервюта на други офицери от службите за сигурност, сред които и вербовчикът на Скрипал, споменат с псевдоним.

Информацията за корупцията във висшите ешелони на властта е "чувствителна", казал Скрипал по време на разговор с Ърбан през миналата година. Той споделил още, че военноморски офицер от руското военно разузнаване, който също като него предавал информация на западните служби и бил заловен, през 2004 г. бил открит мъртъв във военна болница след разпит от руските спецслужби.

Официално смъртта му била обявена за самоубийство, но липсвали няколко пръста на ръката му - зловещо послание, пише в книгата.

Самият Сергей Скрипал бе осъден в Русия през 2006 г. за шпионаж в полза на Великобритания. Четири години по-късно бе разменен срещу руски шпиони, в т.ч. известната Анна Чапман, заловени през 2010 г. в САЩ.

Британското разузнаване заключава, че Скрипал е бил пощаден от същата съдба, защото по време на разпитите му не е споменавал мрежата от корупция, водеща до Патрушев, тогава ръководител на Федералната служба за сигурност, наследник на КГБ. Патрушев се оттегли от тази длъжност, но остана близо до Путин, изпълнявайки функциите на генерален секретар на руския Съвет за сигурност.

Интервютата със Скрипал са в книгата на Ърбан The Skripal Files: The Life and Near Death of a Russian Spy, която излезе на 2 октомври на книжния пазар в САЩ. Те обаче не дават отговор на въпроса защо Скрипал е бил отровен, но обрисуват сравнително пълна картина на живота му като руски шпионин и британски информатор.

Дълбоко разочарован от колапса на СССР и отвратен от президента Борис Елцин, той избягва да положи клетва за вярност към Руската федерация, разказал Скрипал пред журналиста от BBC.

След това през 1992 г. той иска среща с генерал от ГРУ и се опитва да подаде оставка, обяснявайки, че "не иска да служи на новото правителство". Но службата изпитвала отчаяна нужда от квалифицирани офицери, така че не приели оставката и му предложили назначение в Мадрид.

Четири години по-късно като информатор на британското разузнаване MI6 той предава информация за системни злоупотреби в щабквартирата на ГРУ в Мадрид, тъй като дисциплината от съветската ера е разхлабена. Скрипал разкрива на MI6 самоличността на някои офицери, които измислят фиктивни бюджетни позиции, след което разпределят средствата и на висши офицери, които "покриват" схемите.

Великобритания използва информацията на Скрипал, за да помогне на испанското разузнаване да вербува военнослужещия - същия, който през 2004 г. е намерен удушен в болничното си легло. Служителите на MI6 предлагат на Скрипал да го изведат от Русия, но той решава да се върне и два месеца по-късно също е арестуван.

По време на 10-часовите интервюта с Ърбан в къща, пълна с пъзели и модели на кораби на един застаряващ самотен човек, Скрипал казва, че се страхува да привлече вниманието.

"Това е заради Путин. Виждате ли, ние се страхуваме от Путин", казва бившият полковник от ГРУ.