Европарламентът реши днес да отреже предприсъединителни фондове за Турция в размер на 70 милиона евро.

Причината е, че Анкара не е изпълнила условията за подобряването на върховенството на закона. Това бе изтъкнато в доклада на румънския депутат Зигфри Мурешан. На заседание в Страсбург предложението бе подкрепено с огромно мнозинство - 544 гласа „за“. „Против“ гласуваха 28 представители, а 74-ма се въздържаха.

През ноември 2017 г., при преговорите за бюджета, Европарламентът и Европейският съвет решиха да задържат споменатата сума. Те поставиха условието Турция да извърши „значителни и достатъчно на брой подобрения в сферата на върховенството на закона,  демокрацията, човешките права и свободата на печата“. Тези проблеми бяха описани в годишния доклад на Еврокомисията.

Тазгодишният доклад на Брюксел, огласен през август, съдържа заключението, че Анкара „значително се отдалечава от ЕС, най-вече в сферите на върховенството на закона и основните права и чрез отслабването на ефективните спирачки и баланси в политическата система“.

Поставените от бюджетните органи условия не са изпълнени, отбелязват евродепутатите. Те подкрепиха предложената поправка в бюджета, според която предназначените за Турция пари да бъдат пренасочени към Европейския инструмент за добросъседство и партньорство (ЕИДП). Това е финансовият инструмент, чрез който ЕС предоставя помощ на Източна Европа, Южен Кавказ и Южното Средиземноморие от 1 януари 2007 г. В случая сумата ще отиде за финансиране на дейности, свързани с Централния средиземноморски път на миграцията, като и с изпълнението на част от ангажимента на ЕС към Сирия.