Президентът на САЩ Доналд Тръмп си позволи недипломатична забележка към близкия съюзник Саудитска Арабия, като каза, че саудитският крал Салман не би се задържал на власт и две седмици без американска военна подкрепа, предаде Ройтерс.

"Ние защитаваме Саудитска Арабия. Но те (саудитците) са богати, нали? И аз харесвам краля, крал Салман. Но му казах: Кралю, ние ви защитаваме, но вас няма да ви има след две седмици без нас - затова трябва да си плащате за нашата военна закрила", подчерта Тръмп под аплодисменти на предизборна среща в Саутхейвън, щата Мисисипи. 

Президентът не разкри кога е казал това на саудитския монарх.

Въпреки тези немного ласкателни слова правителството на Тръмп е в близки отношения със Саудитска Арабия, която смята за стожер срещу намеренията на Иран в региона, отбелязва Ройтерс и припомня, че първото задгранично посещение на президента след избирането му бе в Саудитска Арабия. 

Тръмп звъня по телефона на крал Салман в събота и двамата обсъдиха усилията за поддържане на петролните запаси с цел да се гарантира стабилността на петролния пазар и глобалния икономически растеж.

"Ние защитаваме много такива страни, без те да плащат нещо, а после те се възползват от нас, като ни налагат високи цени на петрола. Това не е добре. Искаме те да спрат да вдигат цените и да започнат да ги намаляват", каза Тръмп в словото си вчера.