Великобритания обвини руското военно разузнаване в поредица кибератаки по целия свят с цел подкопаване на западните демокрации, предадоха световните агенции. И даде за пример използването на зловреден софтуер в България.

Британска оценка, изготвена въз основа на работата на Националния център за киберсигурност (НЦКС), представя Главното управление (ГУ) - руска служба, по-известна под старото си наименование Главно разузнавателно управление (ГРУ) - като зловреден киберагресор, използващ хакерска мрежа, за да всява хаос във всичко - от политиката през бизнеса и медиите до спорта.

"Действията на ГРУ са дръзки и безразборни; те се опитват да подриват и да се намесят в изборите в други страни", заяви британският министър на външните работи Джереми Хънт.

И добави:

"Нашето послание е ясно - заедно с нашите съюзници ние ще разобличаваме и отговаряме на опитите на ГРУ да подкопае международната стабилност". 

Въпреки че е по-малка известна от някога могъщия Комитет за държавна сигурност (КГБ) в Съветския съюз, руската служба за военно разузнаване е изиграла роля в някои от най-важните събития през последното столетие - от Кубинската ракетна криза до анексирането на Крим, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Руската шпионска агенция ГРУ е отговорна за международната кибервойна, съобщи правителството на Великобритания, пише британският вестник The Independent. Руската военна разузнавателна агенция, обвинена в опит за убийство на бившия шпионин Сергей Скрипал, е извършила атаки в Обединеното кралство и в чужбина срещу политическите институции, финансовите системи, транспортните мрежи и медиите, според британското правителство.

Тази тайна международна кибервойна включва намесата в президентските избори в САЩ, които доведоха на властта Доналд Тръмп, според нов доклад на Националния център за кибернетична сигурност (NCSC). Докладът следва изявлението на Тереза Мей, че Великобритания и съюзническите държави ще работят заедно, за да изложат на показ работата на ГРУ и методите, които използва. ГРУ, според NCSC, се свързва с редица хакерски групи, чиито имена се използват като "флагове на удобство", включително Fancy Bear: Sofacy; Pawnstorm; Sednit; CyberCaliphate: Cyber Berkut; Voodoo bear; BlackEnergy Actors; Strontium; Tsar Team и Sandworm. През април тази година NCSC, ФБР и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ предупредиха за руската кибернетична дейност, насочена към доставчиците на публичния сектор, инфраструктурата и интернет услугите.

Чиран Мартин, ръководител на NCSC по това време каза:

"Русия е нашият най-способен противник в киберпространството, така че справянето с тях е основен приоритет. "Това е първият път, когато се приписва кибератака на Русия. САЩ и Великобритания в същото време представиха съвместни съвети към индустрията за това как да управляват рисковете от кибератаки. Това е важна стъпка в борбата ни срещу държавноспонсорираната агресия в киберпространството. "

Една от най-големите кибератаки, засягаща Великобритания, се състоя през октомври миналата година, когато бе получен достъп до личните данни за близо 700 000 британски граждани след хакерска атака на американската компания за кредитен мониторинг Equifax. В същото време се извършиха атаки в Украйна, държава, с която Москва е в остра конфронтация - метрото в Киев и летището в Одеса, заедно със синхронизираното използване на злонамерен софтуер в България, Турция, Япония и самата Русия, съобщава "Фокус".