Ако между 25 октомври и 7 ноември жителите на Централна и Източна Норвегия видят войски на НАТО в своите дворове или ферми, те не трябва да се чудят, нито да се страхуват.

В този период сили на Пакта могат да нахлуят в техните частни владения при отблъскването на атака от страна на Русия.

Всичко това ще се случи по време на ученията Trident Juncture ("Единен тризъбец"), което НАТО ще проведе в скандинавската страна. Подробности за тях огласиха в Брюксел представители на норвежките въоръжени сили и на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, планирало маневрите. Те ще бъдат под командването на американския адмирал Джеймс Фого, който оглавява центъра в Неапол. Представителите говориха при условие за анонимност.

Макар думата "Русия" да не бе спомената, от обясненията стана ясно, че именно тя е източникът на нападението според сценария.

В Норвегия няма специално отделени територии за ученията и повечето от тях в буквалния смисъл се провеждат в нечий двор, в частна собственост, обясни офицерът от Осло.

"Стараем се обаче да го направим максимално гладко. Имаме специалисти еколози, които вече цяла година общуват със собствениците на земи. Ако развалим или счупим нещо, ще го ремонтираме – изцяло за наша сметка", увери той.

Освен това доверието на норвежците във въоръжените сили на страната им е твърде високо. Гражданският контрол е изключително силен.

"Баби за мир" протестират

Клуб Z попита норвежкия представител възможно ли е теоретично ученията да бъдат отменени, ако срещу тях има големи протести.

„Не, не е възможно. Има предварително подписан договор между НАТО и нашето правителство. Има и някои ограничения. Например на наша територия никога не може да се използва ядрено оръжие, дори по време на учения. Ако има протести, те ще бъдат малобройни. Има една организация, нарича се "Баби за мир". Те протестират, но нямат влияние“, отговори военният от Осло.

Ако все пак някой фермер или собственик на къща реши, че натовските войници са се приближили прекалено много до частната му собственост, той ще може да се обади на телефон, който вече му е предоставен от норвежките власти. Както се вижда, помислено е и за това.

Ученията в Норвегия ще бъдат командвани от адмирал Джеймс Фого. Снимка Уикипедия

Сценарият – нападение от север

В Trident Juncture ще участват около 45 000 души, обясни представителят на Командванто в Неапол. Прехвърлянето им е започнало още през август и трябва да завърши до началната дата на маневрите – 25 октомври.

Освен в Норвегия, ученията ще се провеждат и във въздуха над части от Швеция и Финландия, както и в териториалните морски води на трите скандинавски държави. Участват 31 държави. Това са 29-те членки на НАТО, а също таща партньорите Швеция и Финландия.

В маневрите ще вземат участие 60 бойни кораба от 14 държави. Те ще използват 5 пристанища.

Броят на бойните самолети ще бъде 150. Освен това на 4 летища ще пристигнат общо180 полета, които ще докарат както военнослужещи, така и необходимото оборудване.

Сценарият е по член 5 на Вашингтонския договор, а именно че нападение срещу една страна членка на НАТО се разглежда като атака срещу всички тях.

"Но ако някой говори за война, тя ще бъде водена от НАТО, но не и от Норвегия", уточни военният представител на Осло.

Според сценария Норвегия бива нападната от външна сила, която завзема северната й част. И макар да не бе споменато за Русия, достатъчни са елементарни географски познания, за да се разбере, че става сума именно за това. Защото единствената "вражеска" съседна страна, която може да го направи, е именно Русия.

Войските на НАТО веднага се притичват на помощ Норвегия. През първите три дни врагът настъпва от север, а Южна Норвегия бива отбранявана. В крайна сметка силите на Юга побеждават и прогонват неприятеля.

Това са най-големите учения от 80-те г. Насам на територията на скандинавското кралство.

Русия е поканена да изпрати свои наблюдатели и е приела, въпреки че може да сметне, че според сценария тя е агресорът, съобщи офицерът от Командването в Неапол. Поканени са представители и от всички страни членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Тазгодишните учения се очакват с огромен интерес поради постоянно нарастващото напрежение в отношенията между Русия и Запада. Надеждите обаче са, че всичко ще остане само в рамките на сценария и няма да бъде претворено в действителност. Защото в такъв случай наистина ще стане страшно. И вече няма да е до шегички за войници от НАТО в дворовете на местните жители.