Съветникът на Белия дом за националната сигурност Джон Болтън представи в четвъртък дългоочакваната стратегия за борба с тероризма, като отправи остри думи по адрес на Иран, предаде Асошиейтед прес.
Болтън нарече Иран "световен централен банкер на международния тероризъм" и заяви, че стратегията се опира на традиционните военни действия, но също така отделя внимание на невоенните средства за борба не само с бойците на "Даеш", но и с тези, подкрепяни от Иран и други групи.
В унисон с политиката на администрацията на президента Доналд Тръмп "Америка на първо място", стратегията призовава за споделяне на бремето на борбата с тероризма със съюзниците.
Това е първата стратегия на САЩ за борба с тероризма след представената от президента Барак Обама през 2011 г., отбелязва АП.
Целите на стратегията са преследване на терористите до източника на тяхна подкрепа, модернизиране на антитерористичните средства, противодействие на радикализацията, защита на американската инфраструктура, укрепване на границите и ограничаване на възможностите на терористите за вербуване онлайн.
Болтън заяви, че радикалните екстремисти представляват транснационална терористична заплаха за САЩ и техните интереси зад граница. 
Ние сме насочили вниманието си към всички заплашващи идеологии, с които се сблъскваме, не само сунитските идеологии на бойците от "Ислямска държава", но и на подкрепяните от Иран терористични групи, като ливанската Хизбула, Хамас и палестинския Ислямски джихад, каза Болтън. Той отбеляза, че министерството на финансите е наложило в четвъртък санкции, за да прекъсне мрежа за финансова подкрепа на Хизбула.