Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) набира американци през интернет. Това разказа директорът на ФБР Джеймс Коуми на посещение в щата Колорадо, съобщи телевизия Си Би Ес. Именно методът на вербуване притеснява силно разузнавателното бюро.

„Откакто не съм в правителството имаме нарастване на едно явление – израстналите при нас жестоки екстремисти“, каза Коуми в сряда.

Най-пресният случай в Колорадо е Шанън Конли от Арвада, известна и като Ханима Конли, която станала радикална ислямистка през интернет, твърди Коуми. Конли е обвинена за това, че е оказвала помощ на терористичната група ISIS.

Съдебни документи твърдят, че Конли се е включила в американската армия, за да получи обучение във военните тактики на САЩ, и е казала на ФБР, че иска да води Джихад и ще ходи да се бие отвъд океана. ФБР многократно, но напразно са се опитвали да я разубедят.

„Тези хора са управлявани от Ал Кайда, може и да не познават никой лично от Ал Кайда, но през интернет това е без значение“. каза още Коуми.

Ако ваш близък може да се радикализира, подходът е ако видиш някакъв белег, да кажеш нещо, съветва директорът на ФБР. Промените в поведението можели отрано да издадат подобен процес. 

„Най-често близък или роднина ще види някаква промяна в човека, или онлайн. Тези хора просто трябва да ни кажат“, допълни Коуми.

В случая с Конли, именно страницата й във Фейсбук я издала – пуснала видео от американския Канал 4, в което се говорило за браковете на жени от Запада с ислямистки бойци.

Вчера и американският сенатор Джим Инхоф се изказа по темата, като обяви ИД за „наистина лоши терористи, толкова лоши, че и Ал Кайда се страхува от тях“. 

Подобно нещо каза днес и Чък Хейгъл, американският военен министър – че ИД е по-лоша от Ал Кайда, и допълни:

„Те не са просто терористична група. Те свързват идеология, умела стратегическа и тактическа военна мощ. Финансирани са изключително добре.“