Буен протест под мотото "срещу безчинствата на столичния кмет" се събра днес пред сградата на Столична община на "Московска" 33. Поводът за гражданското недоволство станаха първите видими резултати от подготвяния четири години проект за цялостен ремонт на центъра на София. 

В събота фирмата, която спечели поръчката за ремонта - "Джи Пи Груп", премахна за кратко загражденията по ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Алабин" и това, което се разкри, разгневи мнозина - смесване на различни видове настилка, миниатюрни шахти, огромни луфтове между трамвайните релси и паважа, неравности по тротоарите и пр. До началото на работната седмица вълната от недоволство на гражданите бе станала толкова голяма, че общинските съветници от т.нар. политическа група 5 поискаха оставката на ресорния заместник-кмет Евгени Крусев, а от "Демократична България" - директно оставката на кмета Йорданка Фандъкова. 

Във вторник Фандъкова излезе с обяснение във Фейсбук - че ремонтите продължават и това не е крайният резултат. Междувременно пред погледите на столичани и гости на града се разкри и новата настилка пред църквата "Св. Седмочисленици", което само наля масло в огъня. Недоволството от техническото изпълнение набъбна и с такова от естетическото изпълнение.

Архитект на новата визия в тази част на София е студио АДА. Проектът за реновиране на центъра струва около 24 милиона лева, един милион от които е надзорът. Крайният срок за "Джи Пи Груп" да предаде обекта е през март следващата година.  През ноември обаче трябва да тръгнат първите трамваи по "Граф Игнатиев".

Протестът беше обявен за 12 ч на обяд и само за час събра около стотина души. Стигна се и до арест на един от участниците, след сблъсъци с полицията.

Активистът Манол Глишев пък нахлу зад загражденията при църквата "Св. София" и изгони работниците.