Светият Синод е отхвърлил предложението "да се свика общоправославен събор, на който да се обсъди украинския разкол". Това става ясно от съобщение в сайта на БПЦ.

Такова искане се съдържа в писмо на Московския патриарх Кирил, изпратено до предстоятелите на всички поместни православни църкви, за което съобщиха църковните медии в чужбина.

Идеята е била внесена за гласуване на заседанието на Св. Синод на БПЦ от Ловчанския митрополит Гавриил, но проекторешението за свикване на надюрисдикционен събор е било отхвърлено.

В подкрепа на свикването на събор са гласували Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският Йоан и Видинският Даниил. Против са били патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан. С особено мнение са останали Неврокопски Серафим и Врачански Григорий.

"След проведеното гласуване Св. Синод не приема предложеното от митрополит Гавриил проекторешение", се казва в официалното съобщение за проведеното в четвъртък заседание.

На заседанието е било разгледано и писмото на Московския патриарх Кирил, в което той "уведомява за тревожните събития свързани с църковния живот на каноничния диоцез на УПЦ-МП". Св. Синод е взел решение да предаде писмото за разглеждане на специална синодна комисия по въпроса за църковния разкол в Украйна.

След като изслушал предложението на Пловдивския митрополит Николай и след проведено гласуване митрополитите са решили да предоставят писмото на Кирил за разглеждане от специално създадената комисията по въпроса, свързан с църковния разкол на територията на Украйна, става ясно още от съобщение на сайта на Св. Синод. Това предложение е било подкрепено от Неофит, Йоаникий, Григорий, Николай, Амвросий, Антоний, Серафим, Наум, Киприан и Григорий.

Против са били Гавриил, Йоан и Даниил.

Предисторията

В Украйна има църква, свързана с Москва, и църква, която е предана на Киевската патриаршия, самопровъзгласила се след независимостта на страната през 1992 г. и която не е призната досега от нито една православна църква по света. 

Константинополският патриарх Вартоломей не е обявил официално решението си за признаване на автокефална църква в Украйна, но тази перспектива, която би позволила на Украйна да се освободи от религиозното попечителство на Русия над част от поклонниците, е нетърпима за Московската патриаршия.

През септември Константинополската патриаршия прати двама емисари в Киев, което породи гнева на Руската патриаршия.

"На практика всеки път, когато Руската православна църква се намира в трудна ситуация, ние получаваме удари в гърба от страна на Констанстинополската патриаршия", заяви ръководителят на дипломацията в Московската патриаршия митрополит Иларион на 15 септември.

Московската патриаршия заплашва да скъса напълно с Константинопол, ако "тези неканонични действия оттам продължат". 

Светият синод на Руската православна църква предложи през септември да се инициира всеправославно обсъждане по ситуацията с възможността за предоставяне на автокефалия на Киевската патриаршия от страна на Константинополската патриаршия.

Решението от 4 октомври на Св. Синод на БПЦ е интересно, защото мнозинството от неговите членове традиционно се смята, че имат топли връзки с Москва. Ако не за друго, вчерашното гласуване е показателно за двата лагера сред митрополитите.

Случайно или не, но вчера синодалните старци имаха и посещение от премиера Бойко Борисов, след което той обяви, че заплатите на свещениците ще се повишат и ще станат като учителските, а освен това ще се плащат и от бюджета - от догодина.