Малък градски театър или по право цирк спретнаха насред строителната площадка на ул. "Граф Игнатиев" столичните общински съветници от ГЕРБ и БСП и техните подкрепления - депутати от двете партии.

Докато пред сградата на Столична община стотици граждани протестираха, разгневени от некачествения, според тях, ремонт на центъра на София, местните парламентаристи от левицата, придружени от журналисти, решиха да "инспектират" дейностите по "Графа" и да дадат брифинг. На мястото на импровизираната пресконференция в един момент обаче се оказаха и колегите им от ГЕРБ - за да ги репликират.

Оставка, ама не съвсем

Следвани от камери и фотоапарати председателят на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов и депутатите Георги Свиленски и Димитър Данчев (и двамата членове на комисията по транспорт в Народното събрание), Иван Ченчев, Николай Цонков и др. обявиха, че левицата иска оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Но не съвсем - а Фандъкова да не се кандидатира за нов мандат на предстоящия през есента на 2019-а местен вот. 

"Темата на днешния брифинг е известна, седим върху тази тема. След сагата с бул. "Дондуков" миналата година, тази година Столична община показа, че не може да направи едни ремонти качествено. Краят на кмета е когато лъсва истината. Не искаме оставка на буфери и бушони като на ресорния зам.-кмет Евгени Крусев. Фандъкова ще трябва да изпие горчивата чаша на 10-годишното си управление и това, което й остава, е да се оттегли", посочи Паргов.

А на уточняващите въпроси веднага ли кметицата трябва да подаде оставка или да не участва в следващия вот, Паргов посочи, че ако сега се оттегли, влизаме в хипотезата назначен кмет.

"Според договора изпълнителят се задължава да изпълнява всички нареждания на възложителя. Питаме г-жа Фандъкова да каже какви заповеди е дала например за цвета на плочките на "Седмочисленици", които ми приличат повече на сагата "50 нюанса сиво", приличат повече на банята на някой частен дом", продължи лидерът на столичните социалисти, визирайки новата настилка пред храм "Св. Седмочисленици", възбудила естетически спор заради нюансите си.

След което зараде следния въпрос-констатация: "Двадесет милиона лева за 1 км пешеходна зона на фона на 7 милиона на километър за магистрала и в двете посоки и то с отчуждаването, е бомбастично. С 20 милиона няколко малки български града ще блеснат като швейцарски".

А Свиленски обобщи:

"Това ще бъде емблемата на управлението на ГЕРБ – високи цени, ниско качество, компрометирани обществени поръчки".

Стартът на кампанията

В този момент на "строителната площадка" нахлуха представителите на ГЕРБ: председателят на общинския съвет Елен Гержиков, заместникът му Николай Стойнев и депутатите Тома Биков и Николай Нанков, Станислав Иванов и др., както и бившият им колега Антон Тодоров.

"Я разкажете как ходихте на миналата кампания на пл. "Руски паметник" на зелените релси да си откриете кампанията", провикна се Стойнев, визирайки положената в мандата на ГЕРБ зелена настилка по трамвайното трасе. - "Единственото ви желание е да блокирате изграждането на проекта."

Включи се и Герджиков:

"Очевидно този сценарий се използва за пореден път. Много е лесно да намерите кусури на една строителна площадка. Санкциите, контролът гарантират, че на този обект няма да остане и една крива плочка..."

"Ма то няма нито една права!", прекъсна го Свиленски.

Но председателят на СОС не се поддаде на провокацията и продължи:

"На завода (за боклук) при Гара Яна колегите садиха макове със Станишев и обясняваха, че завод там никога няма да има. Дайте ми един пример по тяхно (на БСП) време за санкциониран строител."

- Тогава се строеше качествено - репликира отново Свиленски и с тази си реплика си спечели смях и дюдюкания.

А Тома Биков обяви старта на предизборната кампания на БСП и "Демократична България", която вчера също поиска оставката на Фандъкова:

"Ние сме дошли да поздравим левицата, ДСБ и "Да, България" за откриването на предизборната им кампания. Битката с отечествения фронт ще я спечелим дотогава!" 

"Подминавайте спекулациите с усмивка", обърна се Герджиков към журналистите, а в този момент гражданин поиска да вземе думата и се разкрещя на председателя на Столичния общински съвет, че от него не може да се изкаже. Настана какафония и импровизираният брифинг се разпусна от само себе си.