Брюксел формално ще отхвърли молбата на британската премиерка Тереза Мей за по-освободена търговия между Великобритания и Европа през следващата седмица, което се очаква да наслои още по-голям натиск върху нея, пише британският вестник "Таймс". Европейските преговарящи ще публикуват своя официален отговор на плана „Чекърс“ в сряда и се очаква да предложат търговско споразумение, което е много по-малко амбициозно като обхват, отколкото министър-председателката се надяваше.

Двама дипломати от Европейския съюз заявиха пред „Bloomberg“, че документът ще съдържа „около 30 до 40 процента“ от идеята на Тереза Мей за широкообхватно търговско споразумение и такова за сигурност. Една толкова ограничена оферта ще увеличи натиска върху нея в страната ѝ, докато някои от министрите ѝ, които подкрепят Брекзит, предупредиха че Мей има време до следващата среща на върха на ЕС, за да докаже че „Чекърс“ е приложим. В противен случай, твърдят те, ще поискат от Тереза Мей да промени курса и да се стреми към споразумение в канадски стил и да се изправи пред ЕС относно неговите планове за резервен план за ирландската граници.

Британският премиер Тереза Мей, подготвяйки се за наближаващия "Брекзит", усилено договаря споразумения за търговия с други държави, като такова с Чили се очаква да бъде подписано в рамките на няколко месеца, според висшестоящ правителствен източник, пише британският евроскептичен ежедневник "Дейли Експрес". Споразумението наречено „авокадовата сделка“ в правителствените кръгове, тъй като Чили има излишък в износа на популярния плод, ще отбележи нова епоха за споразуменията за свободна търговия на Великобритания след Брекзит.

Вестникът е научил, че южноамериканската страна, с население от 18 милиона души и БВП от 190 милиарда паунда, ще бъде предшестващата за сключени споразумения страна, веднъж щом Великобритания излезе от Европейския съюз. Източник от кабинета на Тереза Мей е потвърдил, че Южна Африка ще бъде следващият партньор, заради извършената вече работа от британското правителство.

Премиерката Тереза Мей е начертала планове за тайна офанзива, насочена към убеждаването на редица лейбъристки депутати да подкрепят нейното споразумение за "Брекзит", дори ако това коства на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин шанса да бъде министър-председател, съобщава британският вестник "Гардиън".

Висшестоящи членове на Консервативната партия вече са били в контакт с редица лейбъристки депутати през последните няколко месеца, изтъквайки че националните интереси за избягване на излизане от ЕС без споразумение са по-важни, отколкото форсирането на общи парламентарни избори след като бъде победено правителството заради плана за "Брекзит" на Тереза Мей. Сега, докато преговорите в Брюксел навлизат в своята финална фаза, британската премиерка и нейните съпартийци засилват своите опити да спечелят подкрепа за компромисно споразумение.

Те са убедени, че ще се нуждаят от лейбъристки гласове, за да спечелят, след фракционната конференция на консерваторите в Бирмингам, на която противници на подхода на Мей, включително и Джейкъб Рийс-Мог, си спечелиха аплодисменти, обявявайки че ще гласуват против плана. Източник от Консервативната партия сравни предизвикателството да се сключи споразумение с останалите 27 страни-членки на ЕС, което би задоволило и двете части от партията му, с „приземяване на Боинг 747 на точката за изпълнение на дузпа“. Поради това лейбъристките депутати ще бъдат под фокуса на интензивно лобиране, в периода между завръщането на Мей от Брюксел със споразумение за Брекзит и гласуването му в парламента, което се очаква да се случи около две седмици след това, пише агенция "Фокус".