Председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, призова днес своите сънародници да преодолеят острите си противоречия, достигнали според него, непознато за Европа равнище, предаде Франс прес.
За поляците "няма алтернатива на присъствието им в Европа като политическа общност", заяви Туск на конференция в полския град Краков за ролята на Католическата църква в процеса на европейска интеграция.
 

"Не съм в състояние да приема, нито да разбера защо в Полша се наблюдава такова ожесточено разделение, надхвърлящо всичко, което съм виждал в Европа. Защо трудните политически дебати в нашата страна трябва да се изразяват в омраза и незачитане?", каза бившият полски премиер.

Той намекна за безмилостната битка по множество политически въпроси между управляващите консерватори от партия "Право и справедливост" (ПиС) и центристката и либерална опозиция.


Туск призова всички полски политически ръководители да организират общо шествие за отбелязване на стогодишнината на независимостта на Полша, главните тържества по случай която са планирани за 11 ноември.

"Няма да има интегрирана, сигурна Европа, нито Полша ще се чувства сигурна в Европа, ако няма елементарно помирение", подчерта той и даде за пример германско-френското разбирателство.

Без да критикува пряко консервативното правителство във Варшава, той отбеляза, че Полша се е присъединила към Европейския съюз "с убеждението, че това е вселена от политически норми и принципи, без които Европа политически не съществува". Туск назова конкретно "прецизното и категорично разделяне на съдебната от изпълнителната власт".
Туск не обвини консерваторите от ПиС, че искат "Полекзит", както твърдят някои политици от опозицията, но даде да се разбере, че изпитва такива опасения. "Навсякъде, където видите заплаха за разпадане на Европа, правете всичко възможно да я предотвратите и не потривайте ръце по този случай. Възможно и необходимо е подобни черни сценарии да се предотвратят", каза той.