Люис Хамилтън ("Мерцедес") може за пети път да стане световен шампион във Формула 1 още на следващото състезание в САЩ, стига отново да финишира първи. Британецът има 67 точки аванс пред Себастиан Фетел ("Ферари") след днешното Гран При на Япония на пистата "Сузука".

Хамилтън и съотборникът му Валтери Ботас за втора поредна седмица станаха първи и втори, а този път нямаха никакви проблеми, след като потеглиха от челната редица и до края бяха недостижими.

По-интересно бе зад тях. Макс Верстапен, който се нареди трети, направи няколко маневри, изправили на нокти публика, щабове и пилоти. Той дори понесе наказание от пет секунди за инцидент с Кими Райконен. В края опита да изпревари Ботес, но финландецът удържа атаките му, макар и веднъж да допусна грешка.

Пореден лош уикенд имаше Фетел. Той се удари с Верстапен в началото (вината в този случай беше на германеца), отиде на последно място, но все пак се придвижи до шестото. Което не е утеха, тъй като титлата му се изплъзва отново. Той бе изпреварен от съотборника си Кими Райконен (пети) и Даниел Рикардо (четвърти), направил впечатляващо състезание от 15-а позиция на старта и заслужил пилотската награда за деня.

Гран При на САЩ на пистата в Остин, щата Тексас, е на 21 октомври. Трасето минава за подходящо за "Мерцедес" и предвид доминацията на "сребърните стрели" напоследък, много вероятно е Хамилтън да си осигури титлата още там - три старта преди края на сезона.