Чешкият президент Милош Земан отказа да се разграничи от твърдението си, че 90 процента от ромите в Чехия не работят, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Противопоставянето на Земан с ромското малцинство започна преди две седмици, когато президентът заяви, че въпреки неприязънта си към бившия комунистически режим той поне е принуждавал ромите да работят, припомня агенцията.

Думите на Земан провокираха критика, включително и от роми, които качиха в социалните мрежи стотици снимки как работят и призоваха президента да се извини. Той отказа и изтъкна, че снимките са на тази една десета част от ромите, които наистина работят.

"Заявих ясно, че оценявам десетте процента роми, които работят", посочи Земан в отговор на въпрос на зрител ром по време на интервю, излъчвано на живо в чешки уебсайт вчера. "Не забравяйте, ако искате да сте солидарен с етническата си група, тези 90 процента, които не работят, защото те освен всичко друго влияят и на децата си", каза президентът.

Твърдението на Земан не стъпва на достоверни доказателства. Според годишния доклад за ромите, одобрен от чешкото правителство през август, в края на 2017 г. броят на живеещите в Чехия роми е 240 000 души, като половината от тези хора са смятани за "социално изключени". Терминът се използва за хора, живеещи на места, където е трудно да си намериш работа, които често също така имат и сериозни дългове. В доклада се посочва, че ромското население се сблъсква със силни пречки в социалния живот най-вече заради предразсъдъците, които не позволяват на ромите да си намерят работа или подходящо жилище. Според друг доклад към края на август общият брой на безработните в Чехия е 230 000 души.

Чешката неправителствена организация "Ромеа" определи изказванията му като обидни, а Европейският център за правата на ромите в Будапеща ги нарече расистки. Милош Земан не е първият чешки политик, който засяга темата за безработицата сред ромите. На сегашния премиер Андрей Бабиш му се наложи да се извини за свои думи, казани през 2016 г., когато беше още министър на финансите, че чешки роми били изпратени в концентрационен лагер през Втората световна война, защото отказали да работят.

"Имаше период, когато всички роми работиха. Това, което пишат сега по вестниците, че лагерът в Лети е бил концентрационен - това е лъжа, той бе работнически лагер. Който не искаше да работи, пращаха го там."

В Европа сега живеят около 11 милиона роми, по-голямата част от които в Румъния, България, Унгария и Испания, отбелязва Ройтерс.