Президентът Румен Радев ще бъде на посещение във Великобритания по покана на Н.В. кралица Елизабет II, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Визитата е планирана за периода от 17 до 19 октомври. Българският държавен глава ще има аудиенция при Нейно Величество Елизабет II на 18 октомври.

В рамките на визитата си Румен Радев ще изнесе лекция в университета в Оксфорд и ще се срещне с представители на българската общност. Държавният глава ще посети Съюзното военноморско командване на НАТО в Нортууд.

Президентът и българската делегация ще посетят и Уестминстърското абатство в Лондон.

По време на визитата си във Великобритания държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева, която ще се срещне с учители, преподаващи в българските училища във Великобритания.

Радев е третият български президент след Петър Стоянов през 2001 г., който получава възможност за аудиенция от кралицата. Георги Първанов беше на посещение в Лондон през 2006 г., но визитата беше обявена като работна и включваше срещи с тогавашния британски премиер Тони Блеър. Предшественикът на Радев Росен Плевнелиев пък бе на аудиенция в Бъкингамския дворец през 2014 г.