Японските психиатри описаха невероятен случай - пациент с шизофрения бил излекуван съвършено случайно, като му присадили костен мозък, съобщава Би Би Си.

След като те публикуваха историята в научното списание Frontiers in Psychiatry, се изяснило, че това съвсем не е първият подобен случай.

Авторите получили много писма с описания на истории, в които пациентите са били излекувани случайно от тежки психически заболявания, докато е било третирано основното им заболяване.

Излекуваният

Халюцинациите на пациента Н. започнали, когато бил на 24 години. Струвало му се, че мислите му изтичат от главата му и другите хора могат да ги видят. Когато гледал филми, му се струвало, че актьорите му подават тайни знаци и се опитват да влязат с него в контакт. Станал нервен и раздразнителен, загубил съня си.

Психиатърът Цьоси Мияоки диагностицирал Н. с параноидална шизофрения и му предписал курс с невролептици. Но лекарствата не помагат - разстройството се оказва по-устойчиво от медикаментите. Година по-късно състоянието на пациента се влошава. В същото време той бил диагностициран и с остра миелоидна левкемия - една от разновидностите на рака на кръвта. За да бъде спасен животът му, била извършена спешна операция и му бил присаден костен мозък. Бил намерен донор и трансплантацията преминала успешно. 

Тогава става и чудото - когато се възстановил, станало ясно, че той няма вече халюцинации, тревожността също го била напуснала. Шизофренията била изчезнала.

Отначало лекарите били на мнение, че става дума за временно явление. След няколко години обаче доктор Мияоки потвърждава, че пациентът не показва никакви признаци на шизофрения като при това повече не приема лекарства.

Тайнствената връзка

Ествествено не трябва да се правят генерални изводи от един случай, може и да се предположи, че на японеца са помогнали медикаментите, който е приемал преди операцията. Но самото оздравяване показва, че психическото състояние е свързано с имунната система.

Това е доста смело предположение - какво е общото между нашия имунитет и мозъка ни? Но все повече изследвания стигат до извода, че подобна връзка е налице.

Първите наблюдения в това отношение са направени още преди 100 години. В края на 19 век лекарите забелязали - когато в психиатричните клиники има вълна от простуда или грип, вдигането на температура води до подобряване на психическото състояние на пациентите.

Австрийският доктор Юлиус Вагнер-Яурег даже разработва нов метод - заразява психично болни с малария, за да предизвика силна реакция на организма. В резултат няколко от пациентите умират, но много успяват да се излекуват. За своето откритие през 1927 г. австриецът получава и "Нобел" за медицина.

Терапията с малария спира да се прилага през 50-те години на миналия век, тъй като е твърде рискована. Но преди няколко години има описан друг случай, при който психично болна жена се избавя от шизоафективно разстройство, след като преболедува заразяване на кръвта, което е съпроводено с висока температура.

Но има и обратен случай. В Холандия на болен от левкемия присаждат костен мозък от брат му, който е шизофреник. Пациентът успява да пребори рака, но развива шизофрения.

Учените активно сега изучават връзката между имунната система и психически заболявания.

Робърт Йолкън, професор от факултета по невровирусология на университета "Джон Хопкинс", смята, че около една трета от пациентите с шизофрения демонстрират и признаци на имунен дисбаланс.

"Ролята на активирането на имунитета при сериозните психически разстройства е едно от най-интересните нови направления в изучаването на подобни заболявания", казва професорът пред "Ню Йорк таймс".