Едно на всеки три момичета във Великобритания е ставало жертва на сексуален тормоз на обществено място, докато е носило училищна униформа. Две на всеки три са изпитвали "нежелано сексуално внимание". Това са данни от ново изследване на благотворителната организация "План Интернешънъл ОК(Обединено кралство)", която се занимава със защитата на правата на децата и жените, цитирано от Би Би Си.   

Проучването призовава свидетелите на сексуален тормоз да не стоят отстрани, а да се намесят.

Анкетирани са повече от 1000 тийнейджърки и млади жени на възраст между 14 и 21 години, като също са проведени интервюта с други момичета и академици, запознати с темата.

Откритията на изследването са че:

- 66 процента твърдят, че са изпитали нежелано сексуално внимание или физически контакт на публично място;

- 35 процента заявяват, че са били жертва на нежелан сексуален контакт;

- момичета дори на осемгодишна възраст споделят, че са ставали свидетели или са били потърпевши на тормоз;

- едно на всеки три момичета е било обект на нежелано сексуално внимание, докосване, погледи, подвиквания или подсвирквания, докато е носило училищна униформа;

- всяко четвърто момиче твърди, че е било снимано без позволение.

В изследването са публикувани и истории на няколко млади жени, сред които е 19-годишната Малика от Бирмингам, която казва, че докато е вървяла сама, е била следена от непознат шофьор в автомобил.

"Телефонът ми беше обърнат надолу, но се престорих, че говоря с баща ми за това как идва да ме вземе", сподели тя. "Сега родителите ми са много внимателни кога излизам през нощта и кога се прибирам".

Друго 18-годишно момиче чувства, че уличният тормоз е част от "момчешката култура" - баща ѝ е казал, че "мъжете са просто такива".

"Холабак" - международно движение борещо се срещу тормоза, претендира, че няма правилен или грешен начин за отговор.

Но ако жертвите чувстват необходимостта да отговорят на нападателя, добре e да следват тези съвети:

1. Бъдете твърди: Погледнете ги в очите и критикувайте поведението им със силен и ясен глас.

2. Бъдете естествени: Най-важното е да не се оправдавате в отговора си.

3. Не се включвайте в спор: Те могат да се опитат да спорят с Вас или да Ви се подиграват. Колкото и да е изкушаващо, не влизайте във вербални пререкания с тях. Вниманието, което получават, може допълнително да засили насилническото им поведение.

4. Продължавайте да се движите: След като сте се изразили, отдалечете се от тях. Те не заслужават Вашата компания.


"План Интернешънъл ОК" настоява правителството да припознае уличния тормоз като "полово насилие". Тя е отправила няколко препоръки като:

- Кампании, с които да се разпространи посланието, че уличният тормоз е недопустим.

- Тренировки на свидетели за това как да реагират в необходимите ситуации.

- Подкрепа за момчета и мъжете да променят поведението си.

- Да се осигури сексуално обучение на младите.

- Да се тренират работници на публични длъжности (магазинери, шофьори на автобуси) да забелязват тормоза и да го докладват. 

Директорът на организацията, Таня Барън, заяви, че е "шокиращо и тревожно", че момичета, които видимо са в училищна възраст, стават жертва на сексуален тормоз.

"Просто е недопустимо момичета на дванайсет годишна възраст да бъдат обект на подсвирквания по улиците, докосвани без позволение, наблюдавани и дори преследвани", заяви тя. "Безсрамното поведение трябва да се предизвика и прекрати".