Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова снощи правителствата да гарантират, че извършителите на престъпления срещу журналисти, като изнасилването и убийството на българската журналистка Виктория Маринова, ще бъдат наказани, предаде Асошиейтед прес.
Гутериш е изключително притеснен за убийството на Маринова и очаква заключенията на разследването, подчерта Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар.

"Има изключително смущаващо нарастване на насилието, включително сексуално, което е насочено особено срещу журналистките", добави той.

Генералният секретар на ООН следи много внимателно тази тенденция и е повдигал въпроса за насилието срещу журналисти пред страни членки на организацията, както публично така и на четири очи.

Стотици опечалени българи се събраха на бдение в памет на Маринова в Русе тази вечер, отбелязва АП и съобщава, че те са поставили свещи, нейния портрет и рози в подножието на паметник.

Председателката на 73-ото заседание на Общото събрание на ООН Мария Еспиноса Фернанда Гарсес също осъди убийството на Маринова, предаде вчера ТАСС. Тя изрази и сериозна загриженост от изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги