Председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента Клод Моралес изпрати до директорката на Европол Катрин де Боле писмо с молба Европол да предложи на България помощ в разследването на убийството на Виктория Маринова. 

"Днес писах на директора на Европол като я помолих да бъде готова за разследване на убийството на журналистката Виктория Маринова", съобщи Моралес в туитър.

"Въпреки че основната отговорност за разследването е на полицейските власти в държавите членки високо ще оценя, ако в Европол сте готови да предложите на България експертизата и опита си, за да подпомогнете компетентите власти на страната в необходимата степен, ако те се нуждаят от тази помощ... ", предлага той в писмото си до директорката на Европол.

Още в понеделник еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова заговори за европейска помощ в разследването за убийството на Виктория Маринова, "ако е необходимо". 

"Шокирана съм от убийството на младата българска журналистка Виктория Маринова. Ще следя разследването отблизо", написа още тя.

Европол се включи в разследването на малтийската разследваща журналистка Дафне Гаурана, която беше взривена в собствената си кола.

В края на септември Цветан Цветанов беше избран за член на Управителния съвет на Европол. Там той ще представлява Съвместната група за парламентарен контрол на агенцията.