Самопризнанията при предумишлено убийство да не водят до облекчени присъди. Това предлагат от "Обединените патриоти" като реакция на убийството на тв водещата Виктория Маринова.

"Предлагаме предумишлените убийства да бъдат изключени от обхвата на института на съкратено съдебно следствие", заяви зам.-председателят на ПГ Искрен Веселинов в кулоарите на парламента.

Той отбеляза, че често самопризнанията осигуряват на извършителите "законова вратичка" за по-лека присъда и така "закоравели убийци излизат след 15 години и пак убиват".И добави, че преди години особено тежките престъпления - предумишлените убийства и тежките телесни повреди - са били изключени от тази възможност.

"С ГЕРБ не сме го обсъдили. Ще го обсъдим в "Обединени патриоти" и след това ще говорим с ГЕРБ", посочи той. "Накърнява се чувството за справедливост на обществото".

"Обединените патриоти" са предлагали подобни промени в Наказателно-процесуалния кодекс и през 2016 г. Текстовете така и не са били разгледани в пленарна зала.

От БСП коментираха, че идеята може би има резон, но трябва да видят конкретни текстове. Вероятно неразбрал напълно предложението, червеният депутат Пенчо Милков отбеляза, че "тежко престъпление" е всяко, предвиждащо над 5 години затвор.