Международна правозащитна организация предупреди днес, че предоставянето на т.нар. златни европейски визи на граждани на трети страни срещу инвестиция в приемащата държава от ЕС е начин да се перат пари.

България е между 13 страни от ЕС, които имат такива схеми. В доклад, публикуван днес, организацията Global Witness, която се бори с корупцията, твърди, че някои от тези държави не управляват схемите си правилно.

"В момента четири държави членки на ЕС продават паспорти и 12 търгуват с право на пребиваване", пише в доклада. "Като се имат предвид унаследените рискове, тези схеми би трябвало до имат най-високите стандарти за проверка на почтеността, така че страните да знаят кого приемат и откъде са неговите пари. За съжаление не това показа нашето съвместно разследване заедно с Transparency International. Открихме, че опасни лица получават достъп до ЕС и че тези схеми заплашват с корупция самите държави, тъй като жадни за печалби правителства пренебрегват опасностите и влизат в надпревара към дъното, за да привлекат големи инвестиции."

България дава право на пребиваване срещу инвестиция от 2009 година и гражданство срещу инвестиция от 2013 година. Получилият право на пребиваване може да получи гражданство след една година, без да е задължен физически да е бил в страната.

Кандидатът има избор между следните опции:

- да купи у нас имот за 600 000 лева; 

- да основе българска фирма, като инвестира 250 000 лева и създаде поне пет работни места;

- да вложи от 1 до 6 милиона лева в българско дружество; 

-да инвестира 500 000 в българска фирма и да създаде поне 10 работни места;

- да закупи концесионни права или ценни книжа за 1 милион лева.

Кой колко?

Подобни схеми в ЕС имат Aвстрия, Кипър, Люксембург, Малта, Гърция, Латвия, Португалия, Испания, Ирландия, Великобритания, Холандия и Франция. Унгария също е имала такава схема, но я е прекратила.

През последните десет години ЕС е дал гражданство на 6000 души и право на пребиваване на близо 100 000 по схеми със "златни" визи.

Испания, Унгария, Латвия, Португалия и Обединеното кралство са дали най-много "златни" визи - над 10 000 на страна - на инвеститори и на техните семейства. Следват ги Гърция, Кипър и Малта.

Нито една от споменатите 13 страни, с изключение на Австрия и Малта, не публикуват списъци на новите граждани или пребиваващи.

Схемите изискват различен размер на инвестициите. Пребиваването в Гърция или в Латвия може да струва 250 000 евро, докато кипърски паспорт може да струва 2 милиона евро. Австрийският може да достигне и до 10 милиона евро, макар законът да не посочва изрична цена.

В само седем от общо 17 схеми привлечените средства са публикувани.

Държавите членки на ЕС са привлекли общо 25 милиарда евро преки чуждестранни инвестиции чрез такива схеми през последните десет години.

Испания, Кипър, Португалия и Обединеното кралство са спечелили най-много от тях, получавайки съответно средно годишно в евро 976 милиона, 914 милиона, 670 милиона и 498 милиона.

Приходите от "златни" визи са най-впечатляващи в Кипър и Малта като относителна стойност. Те са съответно 4,8 милиарда евро (7,5 на сто от кипърския БВП) от 2013 година насам и 718 милиона евро от 2014 година насам.

Критиците на този вид търговия изтъкват, че тя може не само пряко да изпере незаконно придобити средства, но и да улесни бъдещо пране на пари, снабдявайки собственика им с европейски паспорт, който понижава бдителността на банките. Освен това те посочват, че схемите обезценяват самата идея за гражданството, което не е стока, публично благо.

Къде сме ние  

За времето на действие на схемите у нас 16 чужденци са си купили българско гражданство и 296 са придобили право на пребиваване.

Приходите на държавата от продадените паспорти са 25 милиона евро. Не са отчетени приходите от дадените разрешения за пребиваване.

Мнозинството от купувачите на български "златни" визи са руснаците, следвани от китайците, пакистанците, египтяните и ливанците.