Докато терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) тъне в разруха, някой от нейните филиали може да прерасне в по-смъртноносна и действена сила, отколкото организацията някога е била. Поради вече развитата ѝ мрежа по света, няма недостиг от претенденти за титлата "Световна терористична група".

Много фактори могат да провокират появата на нова ИД включително относителната слабост на силите за сигурност в районите, в които терористите действат, така че е трудно да се определи кой филиал може да се превърне в следващата голяма заплаха. Нещо повече, измерването на заплахата се нуждае от подробно разбиране на възможностите на тези фракции и лекотата, с която те могат да възстановяват ресурсите си. 

Ал Кайда на Арабския полуостров

Появата на "Ал Кайда на Арабския полуостров" (АКАП) осигурява нагледен пример за възхода на следващата ислямска групировка. АКАП бе създадена почти десетилетие след като ядрото на Ал Кайда, ръководена от Осама бин Ладен, бе прогонено от Афганистан и принудено да издържи дълги години агресивна и безспирна кампания от страна на Съединените щати.

АКАП бе сформирана след като се обединиха мрежите на "Ал Кайда" в Саудитска Арабия и Йемен. Няколко години по-късно лидерът на АКАП Насър ал Уахиши бе издигнат до главен водач на "Ал Кайда", а АКАП използва връзки с ключови фигури в Ал Кайда като механизъм за мобилизация.

От всичките половин дузина филиали на "Ал Кайда", АКАП се издигна, благодарение на решимостта си да удари Запада. Докато ядрото на "Ал Кайда" години наред не бе способно да изпълни сериозна атака срещу Запада, АКАП организира няколко "почти пропуска" срещу американски летища, включително прочутия план за бомба, скрита в бельо, през 2009 г., както и заговор с натъпкани с експлозиви касети за принтери през 2010 г., поставени в товарни самолети.

АКАП бе смятана за толкова опасна организация, че бившият директор на ЦРУ, Дейвид Петреъс, веднъж определи бомбаджията на организацията, Ибрахим Хасан ал Асири, като "най-опасния човек на света". Според последна информация Ал Асири е бил убит от дрон в Йемен през август т.г.

Друг важен аспект на успеха на АКАП е продължителната еволюция на джихадистката пропаганда и медийно израстване, дължащи се до голяма степен на дейността на родения в Америка, духовен водач, Ануар ал Алаки, чиито проповеди създадоха глобална мрежа от джихадисти след смъртта му през 2011 г.

Един от последователите му - майор Нидал Хасан, психиатър от армията на САЩ, общувал онлайн с Алаки в продължение на година, преди да убие тринайсет души във Форд Хууд, Тексас, през 2009 г.

Интернет помага

Влиянието на Алаки продължава да расте благодарение на интернет - вдъхновява нови поколения терористи да извършват атаки срещи Запада. Някои от най-прочутите изпълнители на теористични атентати на американска земя – бомбардировача от Бостънския маратон, убийците от Сан Бернардино и Ахмед Рохани, които организираха атаки в Ню Йорк и Ню Джърси – всички те са били облъчени от джихадистка пропаганда с участието на Алаки.

Същевременно АКАП бе най-добре адаптиращата се група – успешно балансираше локалните и глобалните цели. Специалистът по тероризъм Даниел Баймън заяви, че АКАП е внимателна в третирането на местните. В Йемен джихадистите поддържат добри отношения с местните племена и са "гъвкави" по въпроса за включването на шериата, отказвайки се от по-радикалните правила.

Но дори когато се фокусира върху проблеми, които повече засягат племената в Йемен, АКАП е играла важна роля по време на атаките срещу редакцията на "Шарли Ебдо" в Париж. Групата също поддържа добри отношения с Ал Шабаб в Сомалия и е служила преди като посредник между други фракции, включително Шабаб, "Ал Кайда", "Магреб" и "Джабхат ал Нусра".

Когато АКАП се появи, Йемен бе съсипана страна в период на гражданска война, но същевременно предоставяше материал и база на терористите да тренират, да се организират и подготвят сложни операции срещу Запада.

Ситуацията в Либия най-много се доближава до положението на Йемен при развитието на АКАП между 2009 и 2015 г. Нещо повече, Либия притежава потенциала да бъде най-опасното убежище за подобна организация в близкото бъдеще. Територията е пълна с оръжия, няма припознато единно правителство или суверенна власт, и служи като кръстопът за джихадисти от всякакви фракции, намиращи се едва на 200 километра през Средиземно море към Европа.

Броят на войниците в Либия, свързани с "Ислямска държава", е по-малко от хиляда, но филиалът на "Ислямска държава" в Либия е свързван с извършването на две мащабни външни операции – Берлинския коледен пазар в края на 2016 г. и смъртоносната атака на концерт в Манчестър през 2017 г.

Групата от Либия е отговорна и за организирането на разрушителни регионални нападения в тунизийските градове – Бардо и Сус. Либия все още тъне в анархия, в държавата се борят за надмощие множество джихадистки организации, които често сменят позициите си, докато понякога да действат съвместно. Причина за притеснение е, че "Ислямска държава" поддържа специализирани структури в Либия, включително "Пустинната бригада" и „Офисът за граници и имигранти“, които са отговорни за външни операции, логистика и набиране на последователи.

За да се предотврати възстановяването на филиал на "Ислямска държава" в Либия, е необходимо да се работи със сътрудниците в Европа, които могат да разполагат с информация за еволюцията на местни групировки.

Либия може да се превърне в следващ Йемен, който да предложи убежище на организация като АКАП. Ако САЩ искат ефективно да защитават родината си от нападения, докато продължават да нанасят удари на "залязващата" ИД, трябва да са наясно за опасността от възникване на нова опасна група, която да нанесе нови удари на Запада.   

*Коментарът е на Колин П. Кларк, специалист по политология и сътрудник на неправителствената организация „RAND“, за сп. The National Interest, откъдето го препечатваме с малки съкращения. Заглавието е на Клуб Z.