След като се погрижи за по-високи учителски заплати, които ще са с 20% по-високи от 1 януари догодина, кабинетът реши да осигури Wi-Fi в училищата в България.

Правителството одобри днес 7 065 800 лв. за изграждане и развитие на безжични мрежи в 550 държавни и общински училища, което е близо 1/4 от всички училища.

Предвижда се средствата да се разходват до 15 ноември тази година, след което директорите на училищата да представят в Министерството на образованието и науката (МОН) отчет за извършените разходи за изградените безжични мрежи.

Парите се осигуряват за сметка на планираните за тази цел разходи по бюджетите на МОН и на още девет първостепенни разпоредители с бюджет за 2018 г.

Като част от създаване на единна образователна среда за всеобхватно обучение изградените безжични мрежи ще осигурят възможност за гъвкав достъп до интегрирани услуги, свързани с комуникация, сигурност, достъп до база данни, мултимедийни файлове, интерактивно съдържание и др., обясняват предимствата от пресслужбата на МС.

 
По-рано правителството реши да отпусне и средства за поставяне на шкафчета в училищата, за да не носят децата тежки раници. 75 софийски и 513 училища извън столицата получиха средства за тази цел за учениците от първи до седми клас за учебната 2018/2019 г.