Холандецът Франс Тимерманс – първи зам.-председател на Еврокомисията, обяви официално, че има намерение да я оглави догодина.

Той съобщи отдавна чаканата новина в любимото си кафене „Т’Пелт“ в холандското градче Хеерлен, намиращо се в родната му провинция Лимбург. Това стана по време на купон с младежи от холандската Партия на труда под звуците на Брус Спрингстийн.

Тимерманс иска да се бори от името на Партията на европейските социалисти (ПЕС), оглавявана от Сергей Станишев. В момента той е номер две в Еврокомисията и дясна ръка на нейня председател Жан-Клод Юнкер. Холандецът отговаря за междуинституционалните връзки и администрацията, както и за спазването на върховенството на закона в спраните членки на ЕС.

Като причина за намерението си Тимерманс изтъкна, че иска да каже на децата си, че е дал най-доброто от себе си за Европа.

„Къде беше ти? Ти имаше всички тези идеи и винаги казваше колко е важна Европа. Къде беше ти тогава? Трябва да бъда в състояние да отговоря на тези въпроси“, заяви комисарят, цитиран от в. „Файнншъл таймс“.

И допълни:

„Залогът е голям. Това са първите европейски избори, в които не става дума да отидем малко наляво или малко надясно, а дали ще имаме в бъдеще Европейски съюз.“

Франс Тимерманс е вторият човек, който ще се бори да бъде издигнат за водещ кандидат на ПЕС да оглави Еврокомисията. Първият е словакът Марош Шефчович, зам.-председател на ЕК, отговарящ за енергийния съюз. Всички желаещи да обявят кандидатурите си от името на социалистите имат краен срок 18 октомври. Водещият кандидат на партията ще бъде определен на конгреса й в Лисабон през декември.

За председател на Еврокомисията се кандидатираха и двама представители на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която е първа политическа сила в Европарламента и вероятно ще остане такава и след изборите през май 2019 г. Това са германецът Манфред Вебер и финландецът Александер Стуб.

Тимерманс си е осигурил подкрепата на германските социалдемократи, твърди „Политико“. Изданието разполага с копие от писмо на лидерката на ГСДП Андреа Налес до Сергей Станишев. В него тя обявява, че застава зад холандския политик.