Дали “зелени човечета” нахълтват в Крим, или сваляне на самолета по полет МН-17 от украински бойни самолети, или хакери се намесват в избори в САЩ, с откровените си лъжи изненадващо номерата на руското правителство винаги минават. С явната си дилетанщина през последните седмици тайните служби надхвърлиха границата. Това пише за швейцарския в. “Нойе Цюрхер Цайтунг” журналистът на свободна практика Николай Клименюк. Той е роден през 1970 г. в Севастопол, но живее в Берлин и пише за различни издания.

“Това не е нищо особено, няма и нищо престъпно”, каза преди месец руският президент Владимир Путин по адрес на двама мъже, чиито снимки и имена британските власти оповестиха публично във връзка с атаката с отрова в Солсбъри (срещу двойния агент Скрипал и дъщеря му Юлия – б. р.).

Мъжете, които са пристигнали във Великобритания под имената Петров и Боширов, са основните заподозрени и сътрудници на военната разузнавателна служба ГРУ, заяви премиерката Тереза Мей. Те са били безобидни туристи, отвърна Путин.

Той излъга. Междувременно държавната лъжа в Русия достига ново, непознато досега качество. Сега лъжите явно не целят да убеждават когото и да било. Те окончателно се превърнаха в рутинни действия. Лъжеш заради лъжата, тъй като друго е невъзможно.

Културен туризъм

Когато няколко дни след твърдението на Путин руският тв предавател за чужбина RT («Русия днес” – б. р.) излъчи интервю с представените като цивилни граждани, дори за отявлените поддръжници на Путин беше трудно да приемат историята им за достоверна. В скована поза мъжете, които по време на интервюто с шефката на пропагандния тв канал Маргарита Симонян изглеждаха като полицаи по време на акция, твърдяха, че били дребни предприемачи в областта на фитнеса. В Англия били на почивка, искали и да посетят световноизвестната катедрала в Солсбъри. Значи културен туризъм.

Открита агресия, която руската държава все пак признава, се приема от публиката по-добре, отколкото конфузни поражения. Приключенски прилагателни, произтичащи от понятието Солсбъри, се възприемаха така, като че ли става дума за предградие на Москва. Интервюто достигна връхната си точка, когато двамата интервюирани обявиха, че били хомодвойка. Беше така комично, че социалните медии реагираха, разпространявайки като на пожар снимки, видео, блогове и текстове. Това не беше разпространяване на теории на конспирациите. Досега те бяха най-честата реакция на хвърляната от Кремъл прогандна мъгла, както при свалянето на малайзийския самолет, изпълняващ полет МН-17 или при руската инвазия в Украйна. Дори твърдите поддръжници на Путин бяха объркани от историите на «Петров и Боширов», които нямаха нищо общо с истината.

За зла участ не мина и месец и представящият се като Боширов беше идентифициран от разследващи екипи на «Bellincat» в Англия и «The Insider” в Русия като  полковника от ГРУ Руслан Чепига.

Дори е бил закичен със званието “Герой на Руската федерация”, най-високото отличие в Русия. Най-вероятно за организиране бягството на президента на Украйна Янукович в Русия. По правило орденът се връчва лично от президента. Повече от вероятно е, че за Путин тайният агент Чепига не е бил само име.

Рязък спад на популярността

Аферата Скрипал се превръща в едно от най-големите и стъписващи поражения в историята на руските и съветски тайни служби. Примерно беше установено, че руски агенти са пътували на тайни мисии със задгранични паспорти, чиито номера са последователни. Благодарение на тези серийни номера са могли да бъдат разкрити цели мрежи от шпиони. В Холандия бяха разобличени четирима офицери от ГРУ, които са влязли в страната с подобни документи за самоличност, за да хакнат мрежата на Организацията за забрана на химическите оръжия. Точно организацията, която сега се занимава с атентата с невропаралитично вещество в Солсбъри. Според холандските разследващи същите мъже са били на път да хакнат компютърната мрежа на международната антидопингова агенция WADA, също компютрите на екипа, разследващ свалянето на самолета, изпълняващ полет МН-17. В Русия тези разкрития изобщо не се посрещат добре. Дори верни на линията комици си позволяват вицове по темата в държавно контролираната телевизия.

Междувременно руската властова машинария стигна до онази точка, при която стратегията й на безсрамие дава заден ход. Тайните служби не ги е грижа за надеждно прикриване на агентите им, това се отнася и до пропагандната машина при разпространяването на лъжи – за нея не е важно дали й вярват. Когато пропагандата твърди, че в задгранични служби работят некадърни идиоти, вярва й предимно руската тайна служба.

Явни агресии, които рано или късно руската държава признава, се приемат от публиката по-добре, отколкото поражения. Към това трябва да се прибави планираната пенсионна реформа, която буни народа.

Според последното проучване на частния социологически институт “Левада” одобрението за Путин е паднало на нивото от 2013 г., значи преди твърде популярната за населението инвазия в Крим и в Източна Украйна. Въпреки почти тоталния контрол на държавата над медиите, към днешна дата само 58 на сто от запитаните подкрепят Путин. За руските условия това е много нисък процент.