Враг номер 1 на Полша и евроскептиците.

Така накратко описаха Франс Тимерманс наблюдатели в Брюксел, след като той обяви вчера намерението да бъде водещият кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за председател на Еврокомисията.

Причините са ясни. Той е човекът с главна заслуга ЕК да предаде Полша на Съда на Европейския съюз (СЕС). Холандецът причини немалко главоболия на правителството във Варшава като първи зам.-председател на ЕК, отговарящ за спазването на върховенството на закона.

Мразят го и евроскептиците, защото той използва всяка възможност да защитава европейските ценности на разбираем за обикновените хора език.

Пълното му име е Франсискус Корнелис Херардус Мария Тимерманс.

Той е специалист по френска литература, дипломат от кариерата и полиглот. Владее 5 чужди езика - английски, немски, френски, италиански и руски. Като военнослужещ от холандската армия през 1986-1987 г. е бил обучаван да разпитва съветски военнопленници. Разбира се, не се е стигнало до военен конфликт, който да наложи Тимерманс да прилага тези умения.

Владеенето на много езици ще помогне на 57-годишния Тимерманс да стигне по-лесно до избирателите си, смятат анализатори. Но какво ще им каже?

Веднага след обявяването на кандидатурата си Тимерманс изтъкна желанието да каже на децата си, че е дал най-доброто от себе си за Европа.

„Къде беше ти? Ти имаше всички тези идеи и винаги казваше колко е важна Европа. Къде беше ти тогава? Трябва да бъде в състояние да отговоря на тези въпроси.“

Същевременно в изявление, разпространено от неговата холандска Партия на труда, еврокомисарят отправи послание хората да се опълчат срещу изнудването от страна на големите корпорации, които искат несправедливо ниски данъци.

Това вече намирисва на популизъм. И някой у нас би добавил: „След което извади скъпия си смартфон, качи се в чисто новата си кола...“

Зависи от Източна Европа

Немалко експерти смятат, че избирането на Тимерманс би било доста трудно предвид факта, че левицата в цяла Европа от доста време насам е в дълбока криза и търпи поражения. Дори в Холандия не управлява партията на Тимерманс.

Холандецът има силен съперник в редиците на ПЕС в лицето на словака Марош Шефчович, който бе първият социалист, обявил желанието си да бъде водещ кандидат за председател на Еврокомисията. Вече стана дума, че Тимерманс е враг на Полша, което може да настрои срещу него поне няколко страни от Източна Европа, споделиха анализатори пред Клуб Z. А Шефчович отговаря за енергийния съюз и неведнъж се е опълчвал на плановете на Русия да подчини Европа чрез своите газопроводи. По тази причина за първи път от много време насам в ПЕС ще има сериозна борба за пост номер 1 в Европа.

А противниците на Тимерманс, особено от антируското лоби, винаги могат да извадят още един коз. Става дума за изказването му в качеството на холандски външен министър по повод на свалянето с предполагаема руска ракета през 2014 г. в Украйна на малайзийски самолет с 298 души, повечето от които граждани на Холандия. Тогава Тимерманс заяви, че един от пътниците бил открит с кислородна маска. Това даде повод за съмнения във версията, че всички са загинали моментално. Следствието отговори, че е намерена не маска, а само ластик от нея.

Пак тогава Тимерманс обвини местни жители, че мародерствали след катастрофата. По-късно в писмо до холандския парламент той призна, че е попрекалил.

Така или иначе Франс Тимерманс е сред най-сериозните кандидати да оглавят Еврокомисията. Борбата наистина ще бъде „жестока“ и „епична“.