Полицията в Белгия извърши 44 обиска и арестува 28 души заради скандал, свързан с подозрения за уговаряне на мачове, укриване на данъци, пране на пари и корупция.

Задържани са членове на административни съвети на клубовете, двама съдии, четирима агенти и дори двама журналисти. Конфискувани са бижута, големи суми пари и луксозни часовници на обща стойност 8 милиона евро.

Други 13 обиска са извършени от властите във Франция, Люксембург, Кипър, Черна гора, Сърбия и Македония.

За разпит е отведен хърватинът Иван Леко, старши треньорът на белгийския шампион „Брюж“.

Сред засегнатите са трите най-големи клуба в страната - „Брюж“, „Андерлехт“ и „Стандарт“ (Лиеж). Обискирани са офисите и на клубовете „Генк“ и „Гент“. Претърсени са жилищата на футболисти, ръководни фигури и на агенти на футболисти.

Разпитани са агентите Моги Баят и Деян Велкович.

Всичко това се случва само 3 месеца, след като националният отбор на Белгия спечели третото място на Световното първенство по футбол. Всички национали обаче играят в чужбина, предимно в Англия.

Обиските са свързани с разследване, започнато в края на 2017 г. То е във връзка с подозрителни финансови транзакции в Първа „А“ дивизия - най-висшето ниво на футбола в Белгия. Възможно е участие на криминална организация, пране на пари и корупция. Някои агенти са заподозрени в укриване на комисионни от трансфери, заплати на футболисти и други плащания от белгийските власти. Има индикации за възможно влияние върху мачовете през сезон 2017-2018 г.

Според прокурорите агентът Деян Велкович е заподозрян в неколкократно задействане на финансова схема в съучастие с няколко футболни клуба - „Мехелен“, „Генк“, „Локерен“, „Брюж“ и „Стандарт“.

„Ако познавате добре футбола, няма как да сте изненадани“, коментира пред местната телевизия ВТМ Венсан Компани, втори капитан на националния отбор на Белгия и звезда на "Манчестър Сити".

„Не разбирам защо липсва прозрачност на международно ниво. Всички трябва да дават отчет за това, което фактурират. Очевидно е, че агентите са важни дотолкова, доколкото защитават интересите на играчите, но наистина не разбирам защо системата не е прозрачна“, допълва той.

Според Компани тази система е неясна и е много близка до практиките, чрез които се третират хората, трафика на наркотици и дори на проституция, при които има много агенти и е възможно да стават такива скрити транзакции.