“Без ЦСКА не мога и миг да живея, за ЦСКА ще викам, ще скачам, ще пея. Емблемата ще браня дори с кръвта си и в огъня ще вляза да пазя честта си…”

Така се пее в един от рефрените на агитката на ЦСКА. Ключовата дума в случая е “емблемата”. А на “червената” общност ѝ се отвори вдъхновение за песни, след като вчера, часове преди изтичането на крайния срок, запалянковската фирма “Ред енимълс” плати почти 8 милиона лева за активите на фалиралия ПФК ЦСКА АД. 

Сред тях са марки на ЦСКА, а също така земи, стари екипи, амортизиран автобус и т. н. ненужни неща. Важна беше емблемата. А и след като бяха платени - реално от Гриша Ганчев и неговия бизнес партньор Юлиян Инджов, близо една трета от дълговете на старото дружество, беше спасена някаква чест.

Какво обаче следва сега? ЦСКА-София може ли вече да се счита за ЦСКА?

Правната страна

Ако попитате по-голяма част от привържениците на “червените”, този въпрос не е стоял. За тях ЦСКА-София си е ЦСКА. Защото играе на “Българска армия”, там е музеят с купите, отборът носи червените фланелки и най-важното - мнозинството от публиката го подкрепя. Жив е, винаги е бил.

Но вече години наред, откакто трае сагата с фалита, продължава да се говори за приемственост, наследство и т. н. От правна гледна точка нещата стоят така: история, титли, успехи не са предмет на правна регулация в България. Това не са вещни права, нито един правен субект не може да ги притежава, съответно преотстъпва, наследява и т. н. 

Закупуването на активи не учредява правна връзка между две дружества - в случая ПФК ЦСКА АД и ЦСКА-София ЕАД. Усвоените активи дават право на притежателя да ползва търговските марки (изображения). В случая става въпрос за спортна и търговска дейност. Но тази марка не носи със себе си историята, титлите и успехите.

Което означава, че като “наследство” и “правоприемство” напрактика нищо не се променя за ЦСКА. Такива понятия не засягат нашия казус от правна гледна точка.

Моралната страна

В такъв случай тя стои на преден план. Така за едни ЦСКА-София ще си е ЦСКА, а за други - не. За вторите това си остава "пребрандиран “Литекс” ("преместен от Ловеч в София") и т. н. и т. н.

И все пак плащането на активите на фалиралия клуб има огромно значение. И то пред организациите, които администрират и регулират футбола и имат отношение по статута на клубовете - ФИФА, УЕФА, БФС… Макар и без правна регулация и връзка за тях е важно, че ЦСКА-София се е сдобил с активи на ЦСКА на стойност 8 милиона. 

Един пример. Двата случая нямат нищо общо, най-малкото заради различното държавно и футболно законодателство в страните, но новото дружество на шумно фалиралия световен рекордьор по титли и купи “Глазгоу Рейнджърс” плати 10 милиона паунда от задълженията на “оригиналния” клуб. А те възлизат на 130 млн. Там обаче се случиха много други неща, включително изкупуване на членства, извървяване на пътя от най-ниските нива на футбола в Шотландия… За да стигнем дотам, че УЕФА се произнесе: този “Рейнджърс” е “Рейнджърс”. ФИФА замълча, но в документите си даде да се разбере, че признава “Рейнджърс” за “Рейнджърс”.

Така че пътят с “унаследяването” не свършва тук, а продължава. Новото е, че ЦСКА-София вече единствен може да претендира пред въпросните институции, че е ЦСКА. Ако те го признаят, нещата стават много различни и това няма как да се заобиколи. А УЕФА вече от месеци започна да го признава - тя си знае защо. Все още цари хаос на сайта на централата за ЦСКА-София, но на много места в различни рубрики зад клуба стоят не успехите и играчите на “Литекс” (както доскоро), а тези на ЦСКА.

Това едва ли ще накара много от феновете на другите отбори в България "да припознаят” ЦСКА-София за ЦСКА. 

И като стана дума за “Рейнджърс”, ето ви една случка отпреди малко повече от месец. Гледах последното дерби “Селтик” - “Рейнджърс” в популярен столичен пъб. Заговорихме се с един ирландец, фен на “детелините”. Знаех отговорите, но все пак реших да го поразпитам за казуса с вечния им съперник. 

Той: “Те са нов клуб, а феновете им са зомбита, ние така им викаме. Зомбита!”

Аз: “Как така нов?! Този клуб направи всичко, което се изискваше по законите ви и извървя пътя от най-ниското ниво. Признаха го.”

Той: “Кой го е признал? Не ми пука. Ние не го признаваме. Те са нов клуб, точка.”

Аз: “Нов клуб, ама гледам, че пак е голяма тръпка този мач за вас…”

Той: “О, да! Все пак е добре за шотландския футбол и за “Селтик”, че има “Рейнджърс”. Трябва да се борим с някого и да се дразним.”

Пътят не свършва дотук

Тепърва ще видим как ще реагират БФС, УЕФА и ФИФА. Като начало ЦСКА-София трябва да информира родната централа какво се е случило - че активите са изкупени. След това БФС на свой ред ще контуктува с организациите, в които членува. Формално думата има и Арбитражният спортен съд (КАС), който трябва да се произнесе по дела на бивши футболисти на ЦСКА, вече спечелени във ФИФА. Зад казусите на тези играчи застана и Съюзът на професионалните футболисти (FIFpro).

Става въпрос за претенции на седем футболисти към фалиралия клуб. А те не фигурират в списъка с кредиторите, които ще си получат парите от 8-те милиона.

През 2015 г., когато започна сагата с ЦСКА, някои умни глави казаха, че тази работа с “правоприемството” и “наследството” (дори само от морална гледна точка, но и за футболните институции) ще отнеме години и няма да се случи просто така. Прави бяха.