Преднината на ГЕРБ пред останалите партии е съществена и трудно заличима, но не е достатъчна, за да има партията мнозинство от 121 мандата. Това е един от изводите на проучване на електоралнит нагласи на агенция "Афис". Според изследването, което е направено в периода 16-21 август т.г. между 1200 лица, избрани на случаен принцип, това може да се случи само ако в парламента пропаднат 3-4 партии, което на този етап е слабо вероятно.

Според изследването потенциалните претенденти за депутатски кресла са осем.

Данните свидетелстват, че избирателната активност ще е сравнително висока - около 60% или 3,5-3,8 млн. души ще отидат да гласуват.

Подкрепата за "Реформаторския блок"  (РБ) расте, се казва още в изследването. Този ръст се обяснява с шумното разграничение на реформаторите от ГЕРБ. "България без цензура" (ББЦ) обаче е в низходящ тренд на развитие, въпреки че запазва шаносве за успех.

Изненадващо към този момент степента на мобилизация на електората на БСП е по-ниска от тази на избирателите на ГЕРБ. Изоставането на БСП се обяснява с доброто стартово позициониране на партия АБВ.

Според данните ако избирите са днес ГЕРБ ще вземе 31,3%, БСП 22,7%, ДПС - 10,1%, РБ - 6,1%, АБВ - 4,9%, ББЦ - 4,5%, Патриотичен фронт (ПФ) - 4,1%, "Атака" - 3,2%.

При тези резултати разпределението на мандаттие ще бъде следното: ГЕРБ - 90 мандата, БСП - 64 мандата, ДПС - 29 мандата, РБ  - 18 мандата, АБВ - 14 мандата, ББС - 13 мандата, ПФ - 12 мандата.