Германската прокуратура е поискала информация за условията в българските затвори, преди да бъде екстрадиран Северин Красимиров, заподозреният в убийството на журналистката Виктория Маринова. 

В Министерството на правосъдието днес е постъпило искане за предоставяне на информация за условията в местата за лишаване от свобода в Република България във връзка с обявения за международно издирване български гражданин Северин Красимиров, към момента задържан на територията на Германия.

Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на ръководеното от Цецка Цачева ведомство.

"В рамките на своята функционална компетентност Министерството на правосъдието е изпратило изисканата от германската прокуратура информация за настаняване на Красимиров в съответствие с европейските стандарти - 4 кв. м жилищна площ и самостоятелен санитарен възел. Отговорът е изпратен в спешен порядък", се казва в прессъобщението.

По-рано днес Върховният районен съд в германския град Целе заяви, че мъжът, заподозрян в изнасилването и убийството на 30-годишната Виктория Маринова, ще бъде екстрадиран в България през следващите дни.

"Екстрадицията на обвинения може да се очаква скоро", обяви съдът в свое изявление. В него се казва още, че заподозреният е заявил по време на разпита, "че не е искал да убие жертвата и отрича да я е изнасилил".

Стотици русенци дойдоха днес в катедралния храм "Света Троица", за да се поклонят пред тленните останки на 30-годишната Виктория Маринова. Снимка БТА

Тази година Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да заплати различни суми на четирима затворници, признати за виновни за едни от най-тежките убийства, извършени през последните години в България, заради тежките условия, при които излежават присъдите си.