АНТОНИЯ РАНГЕЛОВА

Краят на август наближава, а с него и краят на лятото, дългите отпуски и морските почивки. Истинските фенове на тениса обаче чакат с нетърпение точно този период от годината, защото той означава начало на най-комерсиалния тенис турнир от Шлема - Откритото първенство на САЩ.

"Ю Ес Оупън" е последният за годината турнир от Голямата четворка (провежда се след "Аустрелиън Оупън", "Ролан Гарос" и "Уимбълдън") и спокойно може да бъде определен като най-мащабното мегашоу в света на аристократичния спорт. 

Началото

В наши дни турнирът се е превърнал във впечатляващ пърформанс, съвсем по холивудски. Освен с грандиозно настояще обаче, надпреварата се гордее и с богато минало и вековна история. Началото е поставено през 1881 г. в Нюпорт, Род Айлънд, а турнирът е носил наименованието Американски национален шампионат за мъже. Първенството за жени се провежда шест години по-късно във "Филаделфия Крикет клуб".

За развитието на турнира ключова се оказва 1968 г., когато различните състезания - за мъже, жени, двойки и смесени двойки, които до момента са се играли в различни градове и с различен регламент, се обединяват в Открито първенство на САЩ. Местоположението е сменено в „Уест Сайд тенис клуб“ - "Форест Хилс", "Куинс", Ню Йорк. Тогава за пръв път е разрешено и на професионални тенисисти да участват в турнира наравно с аматьори, което поставя началото на т.нар. Оупън ера в тениса. На първият „отворен” турнир участие взимат 95 мъже и 63 жени, а общият награден фонд възлиза на $100 000.

Джими Конърс

Първоначалната настилка на турнира е тревна. През 1975 г. е променена на червена, а три години по-късно шампионатът се мести на твърдата настилка във „Флашинг Медоус" - "Корона Парк”, "Куинс", Ню Йорк, запазена като основна и до днес. Любопитно е, че американецът Джими Конърс е единственият тенисист, спечелил "Ю Ес Оупън" на трите различни настилки. 

По-по-най

И като говорим за любопитни факти, няма как да не споменем още няколко :

* "Ю Ес Оупън" е най-щедрият тенис турнир в света. Тази година общият награден фонд възлиза на рекордните $29 585 120;

* освен като най-богатият, турнирът е известен и като най-шумният от всички. Основната причина за това е, че в близост до кортовете се намира летище „Ла Гуардия” и феновете се стремят да заглушат излитащите на всеки 5 минути самолети. „Когато чуеш „Уимбълдън”, се сещаш за  бели екипи, ягоди със сметана, монотонно пляскаща публика. Е, "Ю Ес Оупън" е нещо различно. Тук всичко е голямо, шумно и претъпкано. Най-важното нещо е шоуто и забавлението”, коментира преди време световният номер 1 Новак Джокович;

* Национален тенис център „Били Джийн Кинг” е най-големият тенис комплекс в света, като на територията му се намират 20 игрища. Централният корт „Артър Аш” (кръстен на първия шампион от „оупън” ерата, вече покойник) пък е кортът с най- голям капацитет в света - 23 200 места;

* трофеите за мъже и жени са напълно идентични, изработени от прочутата американска бижутерска компания „Тифани”. Шампионите получават дубликат на оригиналния трофей;

Пионерът от Голямата четворка

Откритото първенство на Съединените щати е турнирът, който най-радушно приема иновации и всякакъв тип промени.

* "Ю Ес Оупън" е първият турнир от Шлема, който изравнява наградните фондове за мъже и жени. Това се случва през 1973 г., след активна кампания от страна на тенис величието Били Джийн Кинг. През 2006 г. Националният тенис център е преименуван на нейно име;

Били Джийн Кинг с кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг 

 * "Ю Ес Оупън" е първият турнир от Голямата четворка, който въвежда системата за визуализация, позната като Hawk-Eye ("Ястребово око"). С нейна помощ може да се проследи къде точно е попаднала топката - чрез 3D симулация;

* през 2005 г., игралното поле на кортовете е боядисано в синьо за по-добра и лесна визия върху топката при телевизионните излъчвания;

* на "Ю Ес Оупън" състезателите играят тайбрек при равенство в петия сет. При всички останали турнири от Шлема, в петия сет се играе до разлика от два гейма.

Българите в „Голямата ябълка”

На кортовете в Ню Йорк България има своите двама шампиони - Мануела Малеева и Григор Димитров. Най-голямата от сестрите Малееви има две класирания за полуфинала на сингъл (1992-ра, 1993-та), а през 1984-та печели единствената титла за страната ни от Големия шлем - на смесени двойки  в тандем с американеца Том Гъликсън (на снимката).

Григор пък триумфира с титлата за юноши през 2008 г. След тази победа става № 1 в световната ранглиста за юноши.

След юношеската титла обаче, надпреварата в „Голямата ябълка” никак не е успешна за Димитров. Българинът не е записвал победа в основната схема при мъжете. Тази година ще има възможност да сложи край на тази негативна тенденция, тъй като жребият му отреди преодолим съперник в първи кръг - представителят на домакините Райън Харисън.

Този сезон жребият бе благоприятен и за първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова и тя ще стартира срещу италианката Карин Кнап (№ 70 в света). По програма мачът е отреден за първия ден (25 август, понеделник) и ще започне около 20:00 ч българско време.

През 2012 г. Цвети остави своята значима следа на стадион „Били Джий Кинг”. Пловдивчанката достигна до осминафиналите, където бе спряна от бившата номер 1 в света Ана Иванович (Сърбия). Дали тази година българката ще успее да повтори, а защо не и да подобри това класиране - предстои да разберем скоро.

Григор Димитров като юношески шампион на "Ю Ес Оупън"

Освен мачовете на Цвети и Гришо, в следващите 14 дни будни ще ни държат и битките на Новак Джокович, Роджър Федерер, Анди Мъри, Серина Уилямс, Мария Шарапова… В Ню Йорк няма да бъде единствено Рафа Надал, който се възстановява от контузия. Но всички останали със сигурност са готови за неповторимо представление в града, който никога не спи и когато става въпрос за тенис.

Нека шоуто започне!