Въпреки че проблемът с къщата на Яворов съществува от години, днес кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че е разговаряла с премиера държавата или Столична община да я придобият.

"Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител, разговарях с минисър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият", написа Фандъкова в личния си профил във фейсбук.

"Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов", написа още Фандъкова.

"Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 000 лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, по състоянието на конструкцията остава тежко", завърши публикацията си столичният кмет.

Става въпрос за ремонт за около 16 000 лева, извършен от последните собственици.

Един от най-големите поети е живял в нея заедно със съпругата си Лора Каравелова близо година преди тя да се самоубие след сцена на ревност, а той също да посегне на живота си. Семейството е обитавало втория етаж, където в момента е музейната експозиция.