Сърбия обсъжда с Русия възможността за кредит от 500 милиона долара за реконструкция на железопътната мрежа в страната, съобщи сръбският министър на транспорта Зорана Михайлович след среща със заместник-директора на руските железници Александър Мишарин, предаде ТАСС.

Михайлович каза, че Сърбия вече е изразходвала почти целия руски кредит, инвестиран в модернизиране на железопътната част на Коридор номер 10 и строителство на участъка Стара Пазова-Нови Сад от автомагистралата Белград-Будапеща. Тя добави, че са разговаряли с руските партньори за нови проекти, чиято обща стойност възлиза на около 500 милиона долара.

Посещението на Мишарин в Сърбия е осъществено в рамките на подготовката за официално посещение на руския президент Владимир Путин през януари догодина. Очаква се новото споразумение да бъде подписано в присъствието на Путин и сръбския президент Александър Вучич.

През 2010 г. Русия и Сърбия подписаха споразумение за кредит от 200 милиона долара за стабилизиране на платежния баланс на Сърбия, а през 2013 г. - за още два заема, съответно 800 милиона долара за инфраструктурни проекти и 500 милиона долара за подпомагане на бюджета.

През 2012 г. руските и сръбските железници сключиха споразумение за строителство и реконструкция на 4 железопътни линии в Сърбия, а през 2013 г. - за строителство на железопътна инфраструктура и доставка на дизелови влакове на стойност над 940 милиона долара за сметка на руски държавен кредит.

Строителството и реконструкцията на жп мрежата в Сърбия бе поверено на Метровагонмаш, доставила нови влакове за Сърбия, а преди това и за Унгария.

Сръбските DP-S (Diesel Train-Serbia) се движат от 2016-та в западната ни съседка. А базираната край Москва компания Метровагонмаш изгради част от новата жп мрежа в Сърбия, която макар и да не е високоскоростен железопътен транспорт, подобри инфраструктурата в страна, където някои сегменти от жп трасето са на повече от 100 години.

Освен строителството на железопътни линии и доставки на нови влакове, руските железници ремонтираха и сръбски училища и предлагаха и стипендии за обучение на нови железопътни инженери и техници за сръбските железници.

През 2011 г. софийската "Метрополитен" сключи договор за 18 влакчета за втория лъч на метрото с руската "Метровагонмаш" за близо 154 млн. лв. без ДДС.