Министерството на здравеопазването подготвя нормативни промени, свързани с трансплантациите. В България все още има негативно отношение към донорството, за да стане страната пълноправен член на "Евротрансплант", трябва да постигне десет донора на 1 милион население. 

Това съобщи днес заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на брифинг в МЗ. “От 50 потенциални донори, които има в болницата, колегите успяват да убедят близките на максимум един или два от случаите, за да може други нуждаещи се да получат органи и правото на живот. Това е проблем и ключът към всичко е донорство”, категоричен бе Пенков.

"В момента Законът за трансплантации на органи, тъкани и клетки е един тюрлюгювеч, който обхваща всичко. Една от идеите е да го разделим. Да направим специални текстове, които касаят органната трансплантации и да облекчим подзаконовата нормативна база, така че да улесним максимално работата на колегите в мрежата“, заяви д-р Пенков.

По думите му има дребни неща, които са изключително важни и трябва да се направят бързо, за да се облекчи работата на всички в системата и да има успехи. На въпрос дали ще се закрие Агенцията по трансплантации, д-р Пенков обясни, че се обсъжда оптимизация на работа, а не да се закрива дейност.

България изпуска донори поради отказ на близки. "Има проблеми в организацията и негативно отношение към донорството от страна на хората", посочи заместник-министърът.

България трябва да постигне десет донора на милион население, за да стане пълноправен член на "Евротрансплант". Едва когато се постигнат тези резултати, България ще може да ангажира чужди трансплантационни центрове да помагат на наши болни.

Д-р Пенков обясни, че за да се спаси живота на един от българите, чакащи за белодробна трансплантация, който е починал в Правителствена болница, страната ни е преговаряла с държави извън осемте в организацията "Евротранслант", и преди три дни е било уредено приемането му в италианска болница, но поради усложнения от хода на заболяването му, случаят е завършил фатално.

Адриан Петков беше включен в листата на чакащите към Изпълнителната агенция по трансплантации през февруари т.г.