Резултатът от гласуването в германската провинция Бавария означава, че избирателите отхвърлят "старата система" в Европа, каза италианският вътрешен министър популист Матео Салвини, цитиран от ДПА.

"В Бавария победи промяната, а Европейският съюз загуби", заяви Салвини, който е лидер на дясната партия "Лига".

Според него това е "историческо поражение за християндемократите и социалистите, а приятелите от "Алтернатива за Германия" за първи път влизат в провинциалния парламент".

"Ариведерчи (довиждане - на италиански), Меркел, Шулц и Юнкер", заяви Салвини, имайки предвид германската канцлерка Ангела Меркел, бившият председател на Европейския парламент и някогашен лидер на социалдемократите Мартин Шулц и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Управляващият в Бавария Християнсоциален съюз, който е партньор на християндемократите на Меркел на федерално ниво, загуби абсолютното си мнозинство в провинциалния парламент, след като получи 37,2 процента от гласовете на вчерашните избори - с над 10 пункта по-малко, отколкото на предишното провинциално гласуване през 2013 г.

Социалдемократите, които също участват в управляващата коалиция на Меркел, спечелиха 9,7 процента, почти наполовина в сравнение с резултата им през 2013 г.
Зелените се наредиха на второ място на провинциалните избори със 17,5 процента, а дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" събра 10,2 процента и за първи път влезе в парламента на Бавария.
Свободните избиратели спечелиха 11,6 процента, а свободните демократи едва прескочиха 5-процентовата бариера, за да влязат отново в законодателното събрание, получавайки 5,1 процента от гласовете, пише БТА.