Християнсоциалният съюз, консервативните баварски партньори на германската канцлерка Ангела Меркел, отбелязаха най-лошото си представяне на регионални избори в провинция Бавария от повече от шест десетилетия, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА, и прогнозира, че този "унизителен" резултат вероятно ще отслаби още повече коалиционното правителство.

С 37,3 на сто от гласовете според предварителните резултати ХСС печели под 40 на сто в Бавария за първи път от 1954 г. насам. Антиимиграционната партия "Алтернатива за Германия", повтори постижението си от националните избори - някога смятано за невъзможно - и ще влезе в националния парламент, печелейки 10,7 на сто от гласовете, въпреки че остава на четвърто място зад ХСС, Зелените (със 17,8 на сто) и "Свободните избиратели", които получиха историческия резултат от 11,6 на сто.

ХСС управлява провинцията от десетилетия благодарение на комбинацията от простонародна реторика, обещания да защити родния край и стремежа към икономически успехи, пише "Гардиън". Драматичният спад на популярността й съвпадна с пристигането на около 1 милион бежанци в Германия през лятото на 2015 г., които преминаха през Бавария, предизвиквайки несигурност и ксенофобия.

Ръководството на ХСС направи всичко възможно да хвърли вината за нарастващото чувство за нестабилност върху бежанската политика на Меркел. Освен това партията въведе закон, който изисква в класните стаи и обществените сгради да се окачи разпятие и забрани закриващите лицето ислямски облекла. Сблъсъкът между ХДС и ХСС заради бежанската криза едва не доведе до разпадане на нестабилното коалиционно правителство. Но през седмиците преди изборите проучвания показаха, че твърдата позиция на ХСС, разклатила коалицията, е довела до загуба на избиратели, решили да подкрепят други партии.

Вместо да се прехвърлят към антиимигрантската крайна десница обаче, повечето избиратели подкрепиха либералните Зелени, които се обявяват в подкрепа на бежанците. Политическото земетресение потвърди не само намаляващата популярност на правителството на Меркел, а и стряскащото отслабване на големите партии в Европа: някогашното протестно движение в защита на околната среда сега е втората най-силна партия в Бавария. Ефектът от това ще се усети и в Берлин. Някои вече поставят под въпрос дали Меркел ще успее да довърши четвъртия си мандат, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".
Вероятно най-интересният резултат от вчерашните избори е, че антиимигрантските лозунги, призоваващи за край на "бежанския туризъм" и обещания за защита на границите, не увеличиха много подкрепата за използващите ги консерватори, нито за крайната десница, както се очакваше от месеци.

Вместо това най-голяма подкрепа получиха Зелените, почти удвоявайки резултата си. Тяхната платформа предвижда отворени граници, либерални ценности и борба срещу климатичните промени. Очевидно баварският електорат е по-диверсифициран в сравнение с времената, когато в провинцията доминираха социално консервативните избиратели и представителите на селските райони. 40 на сто от новите поддръжници на Зелените в цяла Германия са предишни поддръжници на десноцентристките сили, показва проучване на социологическия център "Форза". В същото време миграцията стана причина по-националистическата фракция сред консерваторите да прехвърли подкрепата си към крайнодясната "Алтернатива за Германия".