Японската електроетехническа корпорация "Хитачи" (Hitachi) и американската "Дженеръл eлектрик" (General Electric) заедно ще разработват миниатомни електроцентрали с мощност до 300 000 киловатчаса, съобщи японският вестник "Йомиури", цитиран от ТАСС и БТА.

Очаква се те да са много по-евтини и безопасни от сегашните и ще бъдат предложени на потенциалните купувачи през третото десетилетие на века.

По данни на вестника дъщерните компании на двете корпорации ще подпишат през годината протокол за сътрудничество в разработката на миниатомни електроцентрали. Става дума за обмен на информация, а "Хитачи" и "Дженеръл електрик" отдавна се занимават самостоятелно с проблема.

Очаква се миниатомните електроцентрали да струват десет пъти по-евтино от традиционните атомни станции. Те могат да бъдат включени като по-евтин източник на енергия директно в промишлените комплекси и да се поставят под земята, за да се увеличи нивото на безопасност.

Предложението за такива електрически инсталации ще помогне да се преодолее сегашната тенденция към отказ от атомно електрически централи. По данни на японския вестник "Никей" през 2017 година световните инвестиции в атомна енергетика са се понижили с 45 процента спрямо предходната година.