Християнсоциалният съюз е поразен. Неговата стратегия, ако изобщо я е имало, се провали. Вечно управляващата в Бавария партия загуби едновременно в центъра от “зелените” и в крайнодясното от Алтернатива за Германия, коментира Николаус Бломе*.

Това трябва да прозрат Маркус Зьодер (премиер на Бавария- б. р.) и Хорст Зеехофер (лидер на ХСС и федерален вътрешен министър – б. р.).

Обаче: ХСС може да продължи да управлява. Че в крайна сметка загубата е по-малка, отколкото бяха опасенията (на вчерашния параментарен вот в Бавария ХСС спечели 37,2 на сто от гласовете, предвижданията сочеха 33 на сто – б. р.), би следвало да им помогне да се въправят. И засега да отложат всякакви необходими рокади по върховете на властта в Мюнхен.

Съвсем друго е при Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Широката коалиция в Берлин се превръща в нейн гроб. Така го вижда лявото крило под ослепителните светлини на провала и кой днес би им противоречал?

Кое е най-болезненото? ГСДП дори вече не е нужна като сериозна опозиция. Зелените са новото червено (цветът на германските социалдемократи – б. р.). Те са големите победители на вота. (На вчерашните избори в Бавария те станаха втора политическа сила със 17,5 на сто подкрепа – б. р.) Удаде им се да убедят откритите към света избиратели, на които вече не им харесваше курса и стила на ХСС , да предпочетат зеленото.

Може да се хванем на бас. За ръководството на ГСДП около партийната лидерка Андреа Налес настъпват по-бурни времена, отколкото за Маркус Зьодер и Хорст Зеехофер в ХСС.

Хорст Зеехофер.

Толкова бързо вятърът мени посоката си.

Посланието на избирателите е:

“Дори и в Бавария отмина времето на еднопартийни правителства, а ГСДП вече не съществува като народна партия.

Това е предупреждение за другата народна партия – Християндемократическия съюз (на Ангела Меркел б. р.).”

*Николаус Бломе е заместник-главен редактор на най-тиражния германски в. “Билд”. Преди да поеме поста, видният журналист и автор беше член на редакционната колегия на сп. “Шпигел”. Преводът е на Клуб Z.