Млади програмисти за първи път представиха България на Европейската седмица на програмирането в Брюксел по покана на еврокомисарката по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Това съобщиха от Еврокомисията, с чието партньорство бе организирано събитието.

Политици, експерти и млади хора се събраха за дебат и обсъдиха как да се реализира предложението на Мария Габриел за поне 50 на сто участие на европейските училища в специализираната седмица до 2020 г. и да се насърчат повече момичета да изберат образование в т. нар. STEM специалности - наука, технологии, инженерство и математика. Ученици и студенти имаха възможност да покажат уменията си в програмирането.

Българската група включваше следните участници:

• отбора BookvAR, който спечели първия Балкански хакатон (маратон за програмисти – б.р.) в София през юни;

• екипа Purple от Русенския университет „Ангел Кънчев“, спечелил Бургаския хакатон през май;

• 9-годишната Тайра Ридваева от София - лауреат на национални и международни конкурси за програмиране;

• 11-годишната Ния Атанасова от Силистра – автор на проект за киберсигурност.

Специални гости бяха учениците с най-голям опит от компютърна школа „Вале“ в Хасково и двамата победители от последния конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“.

„България има потенциал да бъде не само регионален, но и европейски лидер в областта на цифровите технологии. Исках да покажем този потенциал и чрез младите ни програмисти тук, на водещото събитие в Брюксел за Европейската седмица на програмирането“, заяви Мария Габриел.

Според нея Европа се нуждае от повече хора с напреднали цифрови умения, които могат да работят в сфери като киберсигурността, изкуствения интелект, големите данни, суперкомпютрите.