БСП внесе днес вот на недоверие на тема "Здравеопазване".  Това е третият вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов.

С вота на недоверие искаме оставката на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти", затова, че не искат и не могат да се справят с катастрофалното състояние на здравеопазването. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват или защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението.

"Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да се лекуват трябва да доплащат, което е противоконституционно. Лекарствата се изнасят от България, българите са принудени да ги купуват поевтино от Гърция, Румъния, съседни и по-далечни европейски страни. Лекари и медицински сестри напускат системата и България и въпросът с кадрите е катастрофален", каза още Нинова.

И заяви, че най-неизрядният платец е правителството, което не изпълнява задължението си да плаща за деца, пенсионери и администрация. Според Нинова е неприемливо работещите българи да се товарят допълнително със здравна застраховка от 12 лв. Тя изтъкна, че алтернатива на тази ситуация има и БСП я предлага.

"Ние си даваме сметка, че със 79 гласа от 240 няма как при гласуването да падне кабинета. Важно от този вот е да се установи, че състоянието е катастрофално, че те не искат и не могат да се справят с него и трето да се види, че има алтернатива", обобщи Нинова.

Според депутата от ГЕРБ Алескандър Иванов обаче настоящото правителство е единственото, което се ангажира с проблемите в здравеопазването и има за приоритет подобряването на системата. Според него моделът на здравеопазването у нас не се подобрява само с пари и може би системата има нужда от рестарт. Александър Иванов припомни, че в момента се провежда търгът за електронна здравна система, която цели всичко да се цифровизира, за да може да има електронно здравно досие и всеки български гражданин да има електронна здравна рецепта. Той подчерта, че ГЕРБ са въвели здравната карта, която регламентира разкриването на нови болнични заведения и нови клинични пътеки, които са съобразени с местното население. Иванов обясни, че тече процедура за подмяната на всички линейки на Бърза помощ.

"Така или иначе обявената реформа от Министерство на здравеопазването търси широк консенсус. Ние ще намерим тази формула при широко обществено обсъждане", каза още Иванов.

Според него за пореден път сме свидетели на това, че в БСП живеят в друга държава и в паралелна вселена.