Германската полиция не изключва "терористичен мотив" в заложническата криза в Кьолн, която се разигра по-рано днес. В резултат бяха ранени четирима души, съобщиха германски медии.

"Разследването разглежда всички възможности и ние не изключваме тероризма", каза на пресконференция зам.-началникът на полицията в Кьолн Мириам Браунс. "Заподозреният, който беше тежко ранен, при нахлуването на полицията, твърди, че е член на "Ислямска държава“, каза друг полицейски говорител.

Първоначално той е хвърлил коктейл Молотов в ресторант "Макдоналдс", ранявайки тийнейджърка, а след това взел друга жена за заложник в съседна аптека. Той е държал реален пистолет или имитация на такъв, когато командоси са щурмували мястото, казаха от полицията. Мъжът също е носел газови контейнери.

Полицията заяви, че все още не е в състояние да идентифицира нападателя, който е опериран, но смята, че е 55-годишен сирийски имигрант. В аптеката са открити сирийски документи за самоличност.

След няколкочасово напрежение ситуацията на централната железопътна гара в Кьолн бе поставена под контрол. Жената, взета за заложница в аптека, бе освободена, а извършителят - заловен.

Мъжът е тежко пострадал, а неговата жертва има леки наранявания.

След установяването на контакт с мъжа, полицията е успяла да проникне в аптеката в сградата на гарата и да освободи заложницата. Операцията наложи евакуацията на гарата, преустановяване на железопътния транспорт и почти целия трафик в центъра на града.