Саудитска Арабия подготвя алтернативно обяснение за съдбата на журналист дисидент и ще заяви, че той е умрял в саудитското консулство в Истанбул преди две седмици при разпит, който е протекъл неконтролирано. Това пише в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източник, запознат с намеренията на кралството.

Във Вашингтон президентът на САЩ Доналд Тръмп спомена възможността Джамал Кашоги да е станал жертва на непланирано убийство. 

Новото обяснение, независимо доколко е вярно, изглежда цели да успокои политическата криза, която изчезването на Кашоги предизвика за Саудитска Арабия. Новата версия може и да смекчи донякъде критиките към администрацията на Тръмп, която отказва да отмени оръжейни продажби за милиарди долари за кралството и засега все още възнамерява да участва в бляскав саудитски инвестиционен форум следващата седмица. Тя може да е от полза и за Турция, чиято разклатена икономика би спечелила от финансова инжекция с нисколихвени заеми от Рияд, отбелязва "Ню Йорк таймс".

С покачването на натиска върху Саудитска Арабия да разкрие какво знае за съдбата на Кашоги, официални представители на САЩ започнаха на предричат през уикенда, че саудитците неизбежно ще признаят съучастие в смъртта му и ще заявят, че тя е предизвикана от "оплескана операция", пише в. "Вашингтон пост".

През последните дни саудитски официални лица обсъждат публикуването на изявление, в което ще се спомене операция с непредвиден развой и ще се призове за наказание на виновните саудитски служители, каза информиран източник. Това изявление ще се публикува едва след като Саудитска Арабия постигне споразумение с Турция как да се действа със съвместното разследване, отбелязва "Вашингтон пост".

Турски следователи бяха допуснати в саудитското консулство в Истанбул едва след като в сградата влязоха саудитски служители, посетители и екип от чистачи с парцали, кофи и дезинфекционни препарати, пише в. "Гардиън".

Не е ясно какви доказателства все още са останали близо две седмици след изчезването на Кашоги, отбелязва британският ежедневник.

В петък Саудитска Арабия даде принципно съгласие за съвместно разследване с турската полиция на изчезването на Кашоги, но претърсването на консулство се забави заради спор по условията на това разследване.

Турските полицаи искаха да донесат вещества за откриване на следи от кръв, докато саудитците настояваха за по-ограничена проверка. Турски източници многократно заявиха, че разполагат с аудиозапис на убийството на Кашоги в консулството, което означава, че турското правителството е подслушвало сградата.

Според турски следователи Кашоги отначало е бил разпитван в офиса на генералния консул на втория етаж на сградата, а след това е бил завлечен в друга стая от екип убийци. Турците смятат, че накрая тялото му е било разчленено в трето помещение.

Потресаващи подробности за предполагаемата смърт на Кашоги излизаха в турския печат с позоваване на правителствени източници, но самите министри избягват да повтарят тези твърдения публично.

Вчера турските следователи, които охотно коментираха случая през изминалите девет дни, вече бяха по-предпазливи в изказванията си. Същото стана с турските журналисти - един от тях каза, че медията му е получила инструкции да набляга по-малко на предполагаемото престъпление и повече на политическото решение, отбелязва "Гардиън".

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна днес в Рияд за кризисни преговори във връзка с изчезването на Кашоги преди две седмици в Истанбул, предаде Франс прес.

Помпео идва в Саудитска Арабия по нареждане на президента Доналд Тръмп и се очаква да бъде приет от крал Салман.

Държавният секретар на САЩ ще се срещне също и с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, каза американски представител.

Помпео бе посрещнат на летището от саудитския си колега Адел ал Джубейр и от посланика на кралството във Вашингтон - принц Халед бин Салман, син на краля и брат на престолонаследника Мохамед бин Салман.

В понеделник след разговор по телефона с крал Салман Тръмп предположи, че изчезването на Джамал Кашоги "може да е предизвикано от неконтролируеми обстоятелства". По-късно американски медии съобщиха, че Саудитска Арабия смята да признае, че журналистът е убит при разпит в консулството на Рияд в Истанбул, който се е развил по непредвиден начин.

Според Си Ен Ен, цитирала два анонимни източника, Рияд подготвя доклад, в който се опитва да минимизира ролята си в изчезването на Кашоги, критикувал властта в Саудитска Арабия.

БТА